Banker sætter økologien under pres

Baggrunde skal angivelig findes i, at bankerne forsøger at minimere risici deres bankforretning for tiden, og i den forbindelse er de altså tilsyneladende begyndt at stille skarpt på de økologiske landbrug.

Trækket skal ifølge Økologisk Landsforening blandt andet ses i lyset af om, at der er en mindre risiko i at drive et ikke-økologisk landbrug. Det vurderer formand for foreningens Mælkeudvalg, Ole Sørensen.

»Som økolog skal man bruge betydeligt mere jord for at sikre forsyningerne af grovfoder til køerne. Man har også en større likviditetsbinding på, og driftsformen er generelt præget af større risiko og udsving i resultaterne - blandt andet fordi vi ikke bruger sprøjtegift i marken,« siger Ole Sørensen ifølge avisen.

Flere aktører - deriblandt mejerikæmpen Arla - bekræfter tendensen over for avisen.

Det kan muligvis være en fordel for det enkelte landbrug at droppe økologien - eksempelvis hvis driften ikke hænger sammen. Men det er dog ikke uproblematisk i det store billede. Mange mejerier er nemlig baseret på ren økologi, og hvis de får længere mellem leverandørerne af mælk, så vil slutproduktet alt andet lige blive dyrere.

De får da også blandt andet en mejerichefen fra Naturmælk, Leif Friis Jørgensen, til at kalde bankernes ageren »kortsigtet«.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip