Bankgebyrer breder sig

En gennemgang foretaget af Mybanker.dk af 100 forskellige bankkontotyper viser, at størsteparten af bankerne opkræver et eller flere gebyrer, hvis behovet er en bankkonto, netbank og et Visa/Dankort. Udviklingen er ifølge Mybanker taget til, efter at Danske Bank i januar præsenterede sit nye gebyr.

Blot ti banker, for eksempel Arbejdernes Landsbank, Nykredit Bank og Nordea, har gebyrfrie konti for kunder, der ikke har andre bankforretninger eller værdipapirer i pengeinstituttet.

Ifølge John Norden, direktør i Mybanker.dk, vil flere andre banker formentlig også hæve gebyrerne for at undgå uønskede kunder, når Danske Banks gebyrer på 370 kr. om året i standardpris for kunder uden for kundeprogrammerne træder i kraft til september.

»Det var Danske Bank, der i sin tid lavede gebyrfri hverdag og dermed tvang resten af branchen til at følge med. Når de så går modsat, er det ganske naturligt, at mange vil følge med. Vi tror på, at der frem til september kommer flere, der sætter gebyrerne op.«

I Forbrugerrådet mener vicedirektør Vagn Jelsøe, at bankerne forsøger at skubbe de uattraktive kunder over til hinanden.

»Det er simpelthen ikke i orden. Det må også for banksektoren være at foretrække, at opgaven med at sikre, at alle dele af samfundet kan have en bankkonto på acceptable vilkår, deles bredt ud over banksektoren i stedet for, at de skal konkurrere om, hvem der er bedst til at undgå dem.«

Jyske Bank fører an med en startopkrævning på 400 kr. for kunder, der ikke har andre forretninger med banken. Hertil kommer en løbende betaling. Men direktør Ivan Hansen siger, at gebyrerne end ikke dækker bankens omkostninger.

»Det er blevet dyrere at håndtere kontanter. For der er en stadigt større risiko for angreb på pengeautomater og bankrøverier. Gebyret dækker langtfra omkostningerne til de store sikkerhedsforanstaltninger.«

Dagens Gossip