Bankkunder kan ånde lettet op

For selv om de udpegede SIFI-banker, der er så vigtige, at samfundet ikke kan lade dem falde, nu får stillet skrappere krav af politikerne – blandt andet om at skaffe mere kapital som sikkerhedsbuffer til vanskelige tider – vil regningen ikke blive sendt videre til kunderne.

Det vurderer Michael Møller, professor i finansiering ved CBS og daværende formand for SIFI-udvalget.

»Det kommer ikke til at betyde ret meget for bankernes udlån. Det lyder til, at resultatet af forhandlingerne vil lande tæt på markedets forventninger, og SIFI-institutterne har allerede indstillet sig på kravene. Samtidig kan de jo skaffe mere kapital ved at udbetale mindre udbytte, lave mindre aktietilbagekøb eller hente nye penge på fondsbørsen,« siger han.

Spørgsmålet er dog, hvor mange penge SIFI-institutterne overhovedet har behov for at hente i yderligere polstring. Ikke mange, hvis man spørger finansprofessor Jesper Rangvid, der også var formand for det ekspertudvalg, der for få uger siden fremlagde konklusionerne af flere års analyse af årsagerne til finanskrisen i Danmark.

»Som jeg ser det, opfylder alle SIFI-institutterne kapitalkravene nu. Så jeg synes, at det er svært at få øje på, at det skulle gøre det dyrere eller sværere, når de her krav kommer, for man opfylder dem jo allerede. På den baggrund tror jeg ikke, at disse krav ændrer særligt meget for kunderne,« siger Jesper Rangvid.

Jesper Rangvid og Michael Møller er enige om, at det er afgørende med skrappe nye kapital- og likviditetskrav for at skabe en mere sikker finansiel sektor.

»Men selv med de nye krav kan vi opleve store banker komme i vanskeligheder. Man skal heller ikke sætte hastigheden på vejene så lavt, at der aldrig sker en dødsulykke. Man må leve med en vis risiko. Men med de nye krav er risikoen betydelig lavere, og tabene for samfundet vil også blive mindre, hvis det alligevel går galt,« siger Michael Møller.

Dagens Gossip