Bankøkonom: Beskatning af fast ejendom bør ændres

Beskatningen af fast ejendom bør ændres, så udviklingen kommer til at stemme overens med den aktuelle udvikling på boligmarkedet i stedet for at afspejle, hvad der skete for fem eller 10 år siden.

Det siger cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian efter at tal fra Danmarks Statistik viser, at ejendomsskatten steg med 1,3 milliarder i 2013.

- Det er bestemt ikke hensigtsmæssigt, at ejendomsbeskatningen stiger i en tid, hvor huspriserne falder og hvor økonomien i øvrigt er i krise. Derfor bør beskatningen af fast ejendom ændres, siger Steen Bocian til Ritzau.

Skattestoppet, som den borgerlige Fogh-regering indførte i starten af nullerne, er flere gange blevet voldsomt kritiseret af de uafhængige økonomiske vismænd, der generelt fandt det uhensigtsmæssigt.

Skattestoppet fastfrøs ejendomsværdiskatten i kroner og ører, men det gjorde grundskylden ikke. I stedet blev den omfattet af en særlig reguleringsordning.

- Der blev lagt et mærkeligt loft over grundskylden, som det er svært at finde nogen logik i. Nu ser vi konsekvenserne.

- Ejendomsskatten stiger i krisetider, og det kan især presse økonomien for boligejerne i de områder, hvor priserne steg mest i opgangsårene, siger Steen Bocian.

Cheføkonomen peger på, at boligbeskatningen som den var før skattestoppet, sagtens kan genindføres.

- Det afgørende er, at det ikke fungerer som det gør nu, hvor skatten stiger på de forkerte tidspunkter hvor, der ikke er behov for det, siger Steen Bocian.

Som følge af ejendomskattestigningen er det ikke overraskende, at den udgør en større del af bruttonationalproduktet.

- Lidt mere overraskende er det nok, at ejendomsskatterne også er stigende som andel af økonomiens størrelse, når man inkluderer ejendomsværdiskatten, som ellers er omfattet af skattestoppet.

- Skattestoppet har med andre ord ikke forhindret, at beskatning af fast ejendom samlet set i dag fylder mere i dansk økonomi end, hvad vi har set i de seneste mange år, siger Steen Bocian.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip