Barack Obama besøger Mandelas familie

Det Hvide Hus oplyser lørdag, at den amerikanske præsident i samråd med Nelson Mandelas familie har valgt at holde sig væk fra hospitalet, hvor Nelson Mandela ligger kritisk syg.

»Af respekt for Nelson Mandelas velbefindende og familiens ønske så vil de ikke besøge hospitalet,« lyder det i meddelelsen.

I stedet vil Barack Obama og resten af præsidentfamilien lørdag mødes med nogle af Nelson Mandelas familiemedlemmer, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Barack Obama landede - sammen med sin familie - i Sydafrika fredag, og der er blevet spekuleret i, at 94-årige Mandela er blevet holdt kunstigt i live, så Obama kunne besøge ham.

Det har fået den sydafrikanske præsident, Jacob Zuma, til at erklære, at han er »bestyrtet over de rygter, der spredes om Nelson Mandelas helbred«.

»Vi appellerer om værdighed og respekt for den tidligere præsident,« lyder det på fra Jacob Zuma på hans kontors hjemmeside.

Præsidentens seneste erklæring om Mandels tilstand, lyder på, at »han har det meget bedre, end da jeg så ham i aftes (torsdag, red.)«.

Nelson Mandela har nu været hospitalsindlagt til behandling for en lungeinfektion i tre uger, og alt imens hans tilstand er blevet beskrevet som kritisk men stabil, har sydafrikanerne haft tid til at forlige sig med tanken om, at tiden for deres landsfader med stammenavnet »Madiba« er på vej til at rinde ud.

Det Hvide Hus har undervejs på præsident Obamas Afrika-rejse gjort klart, at det er op til Nelson Mandelas familie af afgøre, om Obama får Mandela at se.

De to har mødt hinanden en enkelt gang før. Det var i 2005 under en spontan sammenkomst, hvor Mandela var i Washington og hvor Barack Obama stadig var en opadstigende demokratisk guvernør, og mødet varede blot nogle minutter.

»Jeg har haft det privilegium at have mødt Madiba og talt med ham, og han er min personlige helt. Men det tror jeg ikke, at jeg er ene om,« lød det torsdag fra Obama, der fortsatte:

»Når han drager herfra, vil vi alle være enige om, at hans arv vil bestå gennem tiderne,« lød det fra Obama.

Dagens Gossip