Bare rolig, der bliver jordbær nok til alle denne sæson

Skrevet af Morten Larsen

09/06/2015

Dagens topnyheder

- Bærene hænger derude og venter på varmen, siger Nauja Jensen, der er jordbærkonsulent hos Gartneri Rådgivningen.

Et koldt forår har betydet, at danskerne må vente i usædvanlig lang tid på at sætte tænderne i de danske frilands-jordbær.

- Det er den seneste sæsonstart i fem-seks år, siger Jørn Kristensen, sælger hos salgsorganisationen GASA.

Sidste år kunne han allerede i midten af maj sælge de første friske bær produceret under åben himmel. 

Men selv om de søde frugter døjer med lave temperaturer, så behøver landets jordbær-elskere ikke gå i panik.

- Der bliver bær nok til alle, siger Nauja Jensen.

Det kolde vejr afspejler sig dog i det begrænsede antal bakker med bær, der allerede har fundet vej til landets supermarkeder og grønthandlere.

Læs også: Denne kage er næsten for god til at være sand - men nu afsløres hemmeligheden

- Sæsonstarten har haft indflydelse på antallet af bær i bakkerne, siger Nauja Jensen og forklarer, at de solgte jordbærbakker indtil videre har bestået af 250 gram frugt.

Antallet af bær fordobles, når jordbærhøsten så småt begynder at komme i hus. 

Forbrugerne kan endda glæde sig til det tidspunkt, hvor landetes jordbærhøst er på sit højeste.

- Det kommer til at påvirke prisen i supermarkederne, hvor man i en periode sælger de friske jordbær til kampagnepriser, siger Jørn Kristensen.

Forbruget stiger med temperaturen
De danske jordbæravlere har i de seneste år høstet omkring 6.000-7.000 tons bær, og trods den sene sæsonstart forventer branchen en god høst i år.

Alligevel kan det kolde forår mærkes hos flere avlere af de såkaldte tunnel-jordbær, der er produceret under plastik og som allerede har fundet vej til butikkerne.

- De har haft udfordringer med at få solgt deres bær, siger Nauja Jensen.

Nu håber bærbranchen på højere temperaturer, hvilket ikke blot er med til at give den søde smag og røde farve til frugten, men også er med til at øge danskernes lyst til at sætte tænderne i jordbær.

- Forbruget vil stige sammen med temperaturen, siger Jørn Kristensen.

Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler: