Barfoed går efter 12 borgmesterkæder

En målsætning, som de Konservative forventer at nå. Sådan beskriver De Konservatives formand, Lars Barfoed, det, når han siger, at partiet ved efterårets kommunalvalg vil gå efter at holde antallet af Konservative med borgmesterkæder på 12.

»Vores målsætning er at fastholde antallet af borgmesterposter, og de målinger, jeg har set, bekræfter sådan set, at det burde være muligt. Man kan aldrig vide, hvordan nætterne lige efter valget forløber, og hvordan konstellationer det ene og andet sted, men vi har en god chance for at fastholde status quo,« siger han i et interview med Berlingske op til weekendens landsråd.

Aktuelt har Konservative 12 borgmesterposter efter et godt kommunalvalg i 2009,hvor partiet hentede mere en 10 procent af de samlede stemmer.

Borgmesterkæderne hænger på Konservative på i klassiske bastioner som Frederiksberg, Gentofte og Vallensbæk over de små ø-samfund som Ærø og Samsø - hvor også partiet historisk har haft en vis opbakning - til kommuner som Viborg og Gribskov, hvor Konservative konstituerede sig med S og SF for at udmanøvrere Venstre.

»Vi står stærkt de steder, hvor vi har borgmesterposten, og alt, hvad vi har af erfaring, viser, at vi godt kan stå distancen til kommunalvalg, selvom vi er presset på landsplan. Fordi vi har nogle dygtige borgmestre, der er velrenommerede, og vi er det tredjestørste borgmesterparti i Danmark. Det tror jeg også, at vi er efter næste kommunalvalg,« siger Barfoed og understreger sin forhåbning om at et godt kommunalvalg vil kunne give medvind til partiet, der på det nationale plan er presset i meningsmålingerne:

»Ud over at det i sig selv er et rigtigt vigtigt valg, sætter jeg min lid til, at det kan løfte os. Vi vil overraske de skeptiske analytikere med et rigtigt godt kommunalvalg i forhold til, hvor vi står på landsplan.«

Selv om K på landsplan lige nu kun står til at hente omkring 3,6 procent af stemmerne ifølge Berlingskes Barometer, understreger Lars Barfoed, at det er vigtigt for Konservative at komme til at sidde på en god del af indflydelsen i de 98 danske kommuner.

»Det er rigtig vigtigt at være til stede i de store byer. Det er vigtigt at være repræsenteret over alt, og vi stiller også op over alt,« siger han.

En af de store byer, hvor det kan vise sig mere end svært at klare sig lige så godt som sidst, er i Odense, hvor den nu afdøde tidligere borgmester Jan Boye hentede 24,2 procent af stemmerne til Konservative ved sidste valg. Ved en Gallup-måling i marts foråret stod Konservative til kun seks procent i kommunen. Alligevel er Barfoed fortrøstningsfuld:

»Det kan blive svært. Jan Boye fik jo et fantastisk valg, og det er ikke sikkert, at vi får et lige så godt valg denne gang. Vi har gode og erfarne folk i Odense, og jeg har fuldstændig tillid til, at de kan løfte opgaven - ligesom de kan i Aarhus og i Aalborg.«

De Konservative holder i denne weekend landsråd i Tivoli Congress Center i København, og både Berlingske og Berlingske Nyhedsbureau dækker de politiske debatter.

Dagens Gossip