Barfoed truer med at bremse skolereform

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) har sat forhandlingerne på pause indtil på torsdag – og tænkepausen skyldes, at det ikke er lykkedes at nå til enighed om forhandlingernes helt store knast: Skoledagens længde.

De Konservative afviser at gøre lektiehjælp til en obligatorisk del af skoledagen, fordi det ifølge partiet vil gøre skoledagen for lang. Men Christine Antorini håber nu, at et par dages grundig overvejelse kan få knasten barberet væk:

»Jeg tror, at hvis alle lige gør sig umage her til sidst, så kan vi nå i mål, men jeg har altså bedt om en tænkepause, fordi vi er så tæt ved målstregen« siger Christine Antorini til Berlingske Aften.

De Konservative erklærede sig fra morgenstunden klar til at forlade folkeskoleforhandlingerne, hvis de øvrige partier insisterer på at gøre lektiehjælp til en obligatorisk del af reformen.

»Man har bestemt bevæget sig i vores retning, men man har ikke bevæget sig tilstrækkeligt, og vi har fra første færd sagt, at det er et kardinalpunkt for os, at det ikke skal være sådan, at børnene skal blive i skolen og lave lektier,« siger de Konservatives formand, Lars Barfoed, der gerne vil give eleverne flere timer, hvis det går til faglighed, men ikke, hvis det går til at »tvinge dem til at lave lektier«.

»Regeringen må finde sig i, at hvis den vil lave en heldagsskole, hvor eleverne skal blive i skolen og lave lektier i stedet for at give dem frihed, så er vi ikke med på det,« siger han til Berlingske Aften.

Christine Antorini forstår imidlertid ikke de Konservatives argumenter og understreger i stedet behovet for et bredt forlig.

»Vi er faktisk nået rigtig langt, og jeg har bedt om tænkepausen for at se, om man lige kan klappe hesten og overveje, om vi ikke er der, hvor vi i fællesskab - seks partier sammen - kan give det, som folkeskolen har fortjent: Nogle endnu bedre rammer, der gør, at eleverne bliver så dygtige, som de kan blive,« siger ministeren.

Også Venstre og Dansk Folkeparti understregede på vej ind til forhandlingsbordet, at det er vigtigt, at man får et bredt forlig.

»Det er sådan, at et forlig nu engang forpligter. Vi skal blive enige, og så selvfølgelig skal man lytte til hinanden og kæmpe for, at vi rent faktisk når til enighed,« lyder det fra Venstres folkeskoleordfører, Karen Ellemann.

»Jeg synes, at vi er kommet med utrolig mange vigtige indspil til at forbedre denne her meget omfattende reform af den danske folkeskole, men den kan kun blive til noget, hvis alle forligspartierne omkring bordet bliver enige, og det bruger vi rigtig meget tid på,« fortsætter hun.

Dansk Folkeparti kalder det afgørende, at alle partier kommer med i folkeskoleaftalen:

»Det er vigtigt, for så får vi ro på folkeskolen i mange år, og det er ret afgørende. Vi skal alle sammen give os. Vi er seks partier, og så må vi se, hvor langt vi kan nå,« siger partiets uddannelsesordfører, Alex Ahrendtsen.

Hvis det ender med, at de Konservative forlader forhandlingerne, kan et forlig ikke træde i kraft før efter et folketingsvalg.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip