Barfoeds udspil skaber ny uro om skolereform

Umiddelbart vil det være en lille indrømmelse fra regeringens side, men bag det konservative tilbud ligger der en større dagsorden. I konservativ optik er et nej til obligatorisk lektiehjælp lig med nej til den omdiskuterede heldagsskole. Det er et helt afgørende punkt i forhandlingerne, lyder det fra partileder Lars Barfoed (K).

»Det er et meget principielt spørgsmål: Ønsker vi virkelig en heldagsskole, hvor vi tvinger alle elever fra 4. klasse til at være i skole til klokken 15, hvor de ikke må gå hjem, men skal lave lektier i skolen? Det er som om, at de andre partier har det som et mål i sig selv, at skoledagen skal være længere,« siger han til TV 2 News.

»Vi er klar til at gennemføre alt andet i reformen nu og her. Så kan de andre partier indføre obligatorisk lektiehjælp på et senere tidspunkt, hvis de ønsker det,« siger Lars Barfoed.

Det konservative ultimatum bliver imidlertid mødt med undren fra både regeringspartierne og de borgerlige partier. Venstres ordfører i forbindelse med folkeskoleforhandlingerne, Karen Ellemann (V), vil ikke kommentere forslaget direkte, men siger til Berlingske Nyhedsbureau, at hun er træt af de »skræmmebilleder«, som modstandere af lektiecaféer og længere skoledage maler.

»Det er blevet en strid om ord, men i vores optik er det ikke en heldagsskole, hvis man går i skole fra klokken otte til 15. Det handler om at skabe rammer for, at indlæringen foregår efter de bedste metoder. Der er jo ikke tale om 35 timers katederundervisning, men alt i skoledagen skal have et læringsformål, heriblandt lektiehjælpen,« siger V-ordføreren.

»Lektietræning giver tid til faglig fordybelse og mulighed for at udfordre den enkelte elev efter individuelle behov. Det handler ikke om at sætte forældrene ud af spillet,« understreger hun.

Den radikale børne- og undervisningsordfører, Lotte Rod (R), påpeger, at regeringen på intet tidspunkt har ønsket tvungen lektiehjælp.

»Skolerne skal tilbyde lektiehjælp, men hvis nogen elever hellere vil lave lektier med forældre, kan de gøre det,« siger hun og tilføjer, at de Konservative er meget sent ude, hvis deres mål med udspillet om lektiehjælp er et forsøg på få nedlagt heldagsskolen.

»Det er frustrerende, for vi har mødtes 20 gange, hvor de Konservative har haft mulighed for at sige, hvad deres politik er. Men nu siger de kun, at de er imod obligatoriske lektiecaféer, og det har regeringen hele tiden sagt,« konstaterer Lotte Rod.

Regeringspartierne kritiserer Lars Barfoed for at stille sig i vejen for en folkeskolereform, men det afviser den konservative partileder.

»Det er de andre partier, der forhindrer reformen. Vi vil gennemføre alt det andet, og vi accepterer, at de andre gennemfører tvunget lektiecafe efter næste valg. Det er det rene sludder, at reformen vil falde, fordi vi ikke vil gennemføre længere skoledag,« siger han.

Dagens Gossip