Barnløse par venter i fire år på ægdonation

Skrevet af admin

16/03/2016

Dagens topnyheder

Barnløse par står på venteliste i op til fire år, og en del når at fylde de 45 år, som er aldersgrænsen for at få et barn med et doneret æg.

Tal fra Dansk Fertilitetsselskab viser, at der hvert år er behov for 600 behandlinger med donoræg, men i 2015 var der kun æg til 233. Det skriver Politiken onsdag.

Fertilitetsklinikken Trianglen i Hellerup er begyndt at råde par, som ikke selv har fundet en donor, til at tage til udlandet i stedet for at spilde tiden på en venteliste.

- Vi har rent ud sagt resigneret, fordi det er for svært at få danske kvinder til at donere, fortæller speciallæge Kåre Rygaard, som er indehaver af klinikken, til Politiken.

En lovændring fra 2012 gjorde flere typer af ægdonation lovlig, men der har ikke været den stigning i donationer, som overlæge Elisabeth Clare Larsen fra Rigshospitalets fertilitetsklinik havde håbet.

- Vi var ellers så glade, da loven blev lavet om. Vi var sikre på, at nu ville antallet af ægdonationer stige markant, men det er desværre slet, slet ikke gået, som vi havde troet, siger overlægen til Politiken.

Der er godt nok kommet flere donorer til siden lovændringen, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen, men størstedelen donerer bestemt til én kvinde.

Hvis flere skal donere æg, kræver det ifølge forskere, læger og interesseorganisationer, mere oplysning om donationer og større godtgørelse til de kvinder, som donorer.

/ritzau/