Barnløshed kan være en risiko for jeres forhold

Skrevet af Aller Media

20/02/2014

Mest læste i dag

Det er i sig selv forfærdeligt, når man kæmper i årevis for at få ønskebarnet og det bare ikke vil lykkedes. Det er for mange par et utroligt nederlag, der kan ende med at rive de to partnere fra hinanden, skriver Health.com om nyere forskning.

Psykisk stress

Over en periode på 12 år har forskere fulgt 47,515 kvinder, der alle var barnløse og havde et ønske om at få børn. Af disse fødte 57 procent kvinder et eller flere børn, imens 43 procent forblev barnløse.

Få manden væk fra Tv’et hvis du vil være gravid. Se hvorfor på udeoghjemme.dk

Forskerne kiggede, efter de 12 år, nærmere på hvordan det var gået for kvindernes parforhold og her viste det sig, at de par, der aldrig fik børn, i stort omfang var blevet skilt eller havde splittet op med hinanden. Forskerne konkluderede på baggrund af flere ting, at de barnløse par har tre gange så meget risiko for at gå fra deres partner, som dem der får børn.

Ifølge Health.com skyldes det følelsesmæssig pres og forfatter samt klinisk psykolog og Ph.D. Diana Kirschner, forklarer det således:

- At gå igennem en ekstrem skuffende og stressende periode, gør at begge parter bliver presset helt ud til grænsen og ender med at falde fra hinanden.

På udeoghjemme.dk kan du læse, hvordan du kan få testet din frugtbarhed

Depressionen lurer

Alle kan lide at have kontrol over livet og selv bestemme, hvilken retning det skal gå i, og når en så stor ting som børn ikke lykkedes, så sender det, ifølge Diana Kirschner, ofte folk ud i intetheden og ryster hele deres verden og det er her, det går galt for parrene:

- Det der ofte sker, er at kvinden bliver meget nedtrykt. Ikke bare fordi hun ikke er i stand til at blive gravid, men også fordi hele situationen er ude af hendes kontrol. Det gør, at hendes partner, som også er ked af det, bliver endnu mere ked af det.

Når først begge parter er nedtrykte, så kræver det altså sit at vende sig mod hinanden og tendensen er da også, at man i stedet skubber hinanden væk, forklarer psykologen:

- Mænd kan generelt godt lide at fikse ting. De måler deres selvværd på de ting, de kan løse og deres evne til at udføre ting. Så når han ikke kan hjælpe sin partner med et barn og dermed heller ikke hive hende ud af nedtryktheden, er han ikke bare ked af selve situationen, men han føler sig også som en fiasko – det er dobbelt op på det deprimerende.

Når først begge parter i forholdet er helt nede og opgivende, så fører det til stress og surhed, som gør det svært at kommunikere. Derfor skal der arbejdes med problemerne, så skilsmisse ikke bliver en realitet, og det kan meget vel være at terapi er vejen tilbage til nærhed og kærlighed i forholdet.

Af Mette Skøtt, udeoghjemme.dk, NewsDesk  Aller Media.