Basketbold minder os om Dan Uzan fra Krystalgade

Skrevet af admin

15/02/2015

Dagens topnyheder

En basketbold ligger på den grå og hårde asfalt. I det orange læder, som bolden er lavet af, står der skrevet med sort tusch "R.I.P. our MVP" (Hvil i fred, vores mest værdifulde spiller, red.).

Teksten er skrevet til 37-årige Dan Uzan, der natten til søndag mistede livet, da han stod vagt foran synagogen på Krystalgade i København.

Under et døgns tid efter drabet på den jødiske og ivrige basketballspiller er der på Krystalgade tændt flere lys for at mindes Dan Uzan. Lysene er med til at gøre det klart at læse, hvad der står på de mange hilsner, som er blevet lagt uden for synagogen.

"Muslimer og jøder nægter at være fjender", står der på en af dem. Både på dansk, hebraisk og arabisk. Nogle af de andre takker den 37-årige jøde for at have ofret sig selv for at passe på "os alle".

Blomster og buketter i alle farver er også med til at mindes Dan Uzan. Hele tiden lægges der nye til dem, der allerede ligger der. Blandt dem, som har blomster med, er en lille familie bestående af søskendeparret Ninetta og Simon og mor Irene.

De er taget turen til Krystalgade, fordi de først og fremmest selv er jøder og har en stærk tilknytning til samfundet, som mor Irene forklarer det.

- Vi føler så stærkt med, hvad der er sket. Og Simon kendte jo Dan – gjorde du ikke, spørger 74-årige Irene sønnen, der svarer:

- Jo, ikke så voldsomt godt, men jeg har kendt både ham og hans familie i mange år.

Simon gør det klart, at det rammer personligt, når man har kendt Dan Uzan og hans familie. Det er en forfærdelig situation, og en, hvor alle tre har lyst til at vise, at de føler med den afdøde og hans familie, siger 48-årige Simon.

- Det er forfærdeligt både for det jødiske samfund, men også for hele Danmark.

Storesøster Ninetta nævner, at Simon - ligesom Dan Uzan - har været vagt i synagogen. Det var han i et år.

- Min umiddelbare tanke var, at det lige så godt kunne have været min lillebror, siger 52-årige Ninetta.

Alle tre nævner, at selv om de har en tæt tilknytning til det jødiske samfund, så nåede gerningsmanden også at dræbe en 55-årig mand ved Krudttønden på Østerbro.

Derfor går turen for den lille familie videre til Østerbro for at lægge flere blomster.

/ritzau/