Baskiske separatister nærmer sig fuld afvæbning

Skrevet af admin

20/07/2014

Mest læste i dag

Den baskiske separatistbevægelse ETA har afviklet de "logistiske og operationelle strukturer" af sin væbnede kamp i et nyt skridt imod en fuld afvæbning, der har været flere år undervejs.

Afviklingen er det seneste skridt på den snørklede vej mod en potentiel opløsning af Vesteuropas sidste store væbnede separatistbevægelse, der engang var frygtet, men i dag er stærkt svækket grundet fængslinger af mange af dens ledere.

I en meddelelse sendt til den baskiske avis Gara oplyser ETA, at udviklingen sker for at gøre bevægelsen klar til at indgå i en demokratisk kamp snarere end en væbnet en af slagsen.

USA og EU stempler fortsat ETA som en terrororganisation. Baskerne kæmper for en uafhængig stat på grænsen mellem Frankrig og Spanien, og de beskyldes for at have dræbt 829 personer i en fire årtier lang kamp med bombeangreb og skyderier.

I oktober 2011 erklærede ETA en "endelig afslutning" på den væbnede kamp.

I år er der blevet offentliggjort videoer, som viser våben, som ETA har givet fra sig.

Regeringerne i Frankrig og Spanien kræver dog, at gruppen formelt bliver opløst. Den spanske regering har ikke udtalt sig om den seneste udvikling og nægter i øvrigt at forhandle med ETA.

- Vi behøver ikke give dem noget som helst for at lade sig opløse, sagde den spanske premierminister, Mariano Rajoy, i februar.

Et af ETA's krav er, at fængslede medlemmer af gruppen bliver overført til Baskerlandet.

Gruppen blev dannet i 1959 af en flok baskiske studerende under Franco-diktaturet i Spanien.

ETA stod senest bag et dødbringende angreb i 2009, da to politibetjente blev dræbt af en bilbombe, men kun 30 af ETA's aktive medlemmer menes i dag at være på fri fod.

/ritzau/AFP