BBC: Detroit er erklæret konkurs

Den amerikanske by Detroit er erklæret konkurs.

Det rapporterer de internationale nyhedsbureauer.

Afgørelsen er truffet af den føderale dommer Steven Rhodes.

Den betyder, at den kriseramte by i delstaten Michigan nu får beskyttelse mod sine kreditorer, mens den forsøger at komme på økonomisk fode igen.

- Byen har ikke længere ressourcer til at yde sine borgere en grundlæggende service, sagde dommeren i retten ifølge Detroit News.

Dommerens afgørelse kommer, fire måneder efter at byens myndigheder indgav konkursbegæring.

Der er tale om den største offentlige konkurs i USA's historie.

Detroit var tidligere en af USA's vigtigste industribyer. Her lå bilindustrien, der sprøjtede dollargrin ud til de kørelystne amerikanere.

Der produceres stadig biler i byen, men langt fra så mange som før.

Konkurrencen fra blandt andet Japan og den teknologiske udvikling medførte, at der blev skåret ned hos de store bilproducenter, og arbejdsløsheden i Detroit steg.

Der er nu store og dybe økonomiske problemer i byen, som også kæmper med en voldsom kriminalitet.

Og så kæmper byen med en gæld på 18 milliarder dollar - omkring 100 milliarder kroner - som har tvunget den i knæ.

Problemerne betyder, at Detroit ikke kan opfylde sine forpligtelser over for blandt andet pensionister og andre af de 700.000 indbyggere.

Nyhedsbureauet Reuters påpeger, at 40 procent af byens gadelys ikke virker, og der ligger omkring 78.000 tomme boliger rundt om i byen, der i 1950 havde 1,8 millioner indbyggere.

For at blive erklæret konkurs og få kreditorbeskyttelse har bystyret i Detroit været nødt til at bevise, at det har forhandlet "i god tro" med kreditorerne for at finde løsninger, eller at sådanne forhandlinger har været umulige på grund af antallet af kreditorer eller andre forhold.

Fagforbund og pensionistgrupper erklærede på forhånd, at de ikke følte, at de havde fået mulighed for at forhandle og finde andre løsninger end konkurs.

/ritzau/

Dagens Gossip