BBC: Pave Johannes Paul havde stærkt venskab med kvinde

Skrevet af admin

15/02/2016

Dagens topnyheder

Hundredvis af breve og fotografier, der er blevet fremlagt for BBC, dokumenterer, at pave Johannes Paul II havde et langvarigt og intenst venskab med en gift kvinde.

Venskabet mellem den nu afdøde pave og den polskfødte amerikanske filosof Anna-Teresa Tymieniecka begyndte i 1973, viser brevene, som hidtil har været opbevaret i det polske nationalbibliotek, uden at offentligheden har haft kendskab til dem.

Johannes Paul, der inden han fik sit pavenavn hed Karol Wojtyla, var ærkebiskop i Krakow, da venskabet blev indledt.

Anna-Teresa Tymieniecka, som i 1973 var 50 år, ønskede at diskutere en filosofibog, som Wojtyla havde skrevet, og hun rejste til Polen for at møde ham.

De to bestemte sig for at arbejde sammen om en udvidet version af bogen, som han havde skrevet, og i en lang årrække mødtes de mange gange - sommetider var kardinalens sekretær til stede, andre gange var de alene. De skrev også mange breve til hinanden.

Fotografier af de to viser, at de var på skovture og skiture sammen. Et foto af dem viser Tymieniecka, der besøger ham i Vatikanet, efter at han blev pave. Pave Johannes Paul døde i 2005, mens Tymieniecka døde i 2014.

Der er ingenting, som tyder på, at pave Johannes Paul brød sit religiøse løfte om at leve i cølibat, skriver BBC.

Marsha Malinowski, som har forhandlet om et salg af brevene, mener, at Tymieniecka blev forelsket i kardinal Wojtyla i begyndelsen af deres venskab.

I et brev fra september 1976 kalder han hende "en Guds gave".

- Min kære Teresa, du skriver om at være sønderrevet, men jeg ved ikke, hvad jeg skal svare til dette.

Den erfarne BBC-journalist Edward Stourton, som står bag en dokumentar om relationen, siger, at der er blevet fundet over 350 breve på Polens nationalbibliotek. De sidste er skrevet i 2005.

- De var mere end venner, men mindre end kærester, siger Stourton.

Johannes Paul II var pave fra 1978 til 2005 og havde stor betydning for Solidaritetsbevægelsen i Polen, som indledte de omvæltninger, der førte til kommunismens fald.

/ritzau/