BBC undrer sig: Hvorfor går en britisk terrormistænkt frit rundt på gaden i Danmark?

22-årige Ahmed Halane bor i Aarhus, hvor han deltager i møder i Grimhøj Moskeen og besøger sine venner, familie og bekendte. 

Han kan gå frit rundt på gaden, og der er ikke umiddelbart noget der stopper ham, hvis han vil rejse til andre byer og lande. 

Men i Storbritannien er Ahmed Salane vurderet til at udgøre en så stor terror-risiko, at han har fået totalt indrejseforbud, og vil blive retforfulgt, hvis han alligevel gør det. 

Læs også: Aarhusiansk imam skal betale bøder for jøde-udtalelser

Det har fået BBC til at lave en større reportage om Ahmed Halane under titlen 'Mistænkt Manchester-terrorist lever frit i Danmark', hvor de fortæller historien om, hvordan det kan lade sig gøre, at han er for farlig til England, men tilsyneladende bliver behandlet som enhver anden lovlydig borger i Danmark .

Historien er ikke ny, men er alligevel kilde til forundring for de britiske journalister, der især hæfter sig ved, at Ahmed Halane har sin gang i den Grimhøj-Moskeen, der er mistænkt for at sende dusinvis af unge mænd til Syrien for at være hellige krigere. 

Læs også: Omstridt moske nægter at tage afstand fra terrorangreb

Ifølge BBC mødte de Ahmed Halane tæt ved moskeen, hvor han var i selskab med en gruppe tidligere syrienskrigere.

- Det er kun i de sidste måske 20 dage, han er kommet i moskeen, siger formanden for Grimhøj-moskeen, Oussama el-Saadi, til BBC, men han forsikrer samtidig, at moskeen understreger overfor sine brugere, at de er en del af Danmark. 

Ahmed Halane er ikke kun mistænkt for at have deltaget i terroraktiviteter i Somalia og Syrien, men også for at have lokket sine tvillingesøstre til Syrien, hvor de begge giftede sig med hellige krigere, der efterfølgende døde. 

Læs også: Politisk flertal freder omstridt moske i Aarhus

Ifølge Ahmed Halane, har han dog ikke haft kontakt med dem i en måneds tid, fordi de ikke har været på internettet. 

Kilder oplyser desuden til BBC, at den terrormistænkte for nylig har rejst til Norge uden at blive stoppet ved udrejsen. 

Dansk politi og og Ahmed Halanes familie har ikke ønsket at udtale sig til PET, men en britisk efterretningskilde siger til BBC, at PET uden tvivl følger ham. 

 

 

 

Dagens Gossip