BBC undskylder for svigt af sexofre efter rapport

Skrevet af admin

25/02/2016

Dagens topnyheder

Ansatte i den britiske medievirksomhed BBC var vidende om stribevis af sexovergreb begået af flere profiler i BBC's egne lokaler.

Det fastslår en rapport torsdag fra den tidligere dommer Janet Smith, der har gransket sexovergrebene, der fandt sted fra 1964 til 2007.

Rapportens konklusioner, der før har været lækket til den britiske avis The Observer, har fået BBC's bestyrelsesformand, Rona Fairhead, til at sige, medievirksomheden har "svigtet" ofrene, skriver BBC.

BBC's generaldirektør, Tony Hall, siger også til Reuters, at man vil lytte og være forstående.

- Vi er alle engagerede i at skabe et åbent BBC, hvor der er tillid til, at man kan rejse problemer og har tillid til, at der bliver gjort noget ved dem, siger han.

I rapporten slås det fast, at medarbejdere på BBC kendte til, at den tidligere tv-stjerne Jimmy Savile misbrugte piger og drenge seksuelt.

I alt identificerer Janet Smith 72 personer, som Savile har forulempet, inklusive otte ofre, der er blevet voldtaget.

Ifølge Janet Smith, der har brugt tre år på rapporten, var Jimmy Savile "opportunistisk og skamløs", og hans "foretrukne ofre" var teenagepiger.

Også den tidligere vært Stuart Hall siges i rapporten at have forgrebet sig på 21 ofre, hvilket der er gået rygter om i virksomheden.

Janet Smith fastslår, at BBC-ansatte var "klar over" overgrebene begået af Savile og Hall, men de rapporterede det ikke "på grund af en atmosfære af frygt", som stadig eksisterer i virksomheden.

Stuart Hall blev fængslet i 2013, efter at han tilstod overgreb på 13 piger ned til ni år i årene 1967 til 1985. Jimmy Savile døde i 2011 som 84-årig og nåede ikke at blive dømt.

Da Saviles sexmisbrug blev afsløret, blev BBC kastet ud i et massivt mediestormvejr. Tidligere generaldirektør George Entwistle trådte tilbage som følge af skandalen.

Efter sagen om Savile iværksatte britisk politi også den såkaldte "Operation Hydrant", der ser 50 år tilbage og har identificeret i alt 1433 mænd ud fra anklager om overgreb på unge.

Af dem er 76 politikere, 32 er en del af musikindustrien, syv kommer fra sportsverdenen, mens 135 har forbindelse til tv, film eller radio. Flere af dem er døde i dag.

/ritzau/