Bedre beskyttelse ved køb af pakkerejser på internettet

Skrevet af admin

27/10/2015

Dagens topnyheder

Hvis du både køber din flybillet og dit hotelophold og lejer bil på internettet, så er du på vej til at blive bedre stillet, end du hidtil har været.

Europaparlamentet i Strasbourg har tirsdag vedtaget nye regler for pakkerejser, som EU-landene nu har to år til at omdanne til national lovgivning.

Det betyder, at de 120 millioner europæere, der hvert år booker deres pakkerejser på nettet, vil blive sidestillet med dem, der køber dem gennem et traditionelt rejsebureau.

- Med denne revision af lovgivningen styrkes rettighederne for europæiske rejsende overalt, siger det tyske EU-parlamentsmedlem Birgit Collin-Langen, der har været Europaparlamentets hovedforhandler på lovforslaget.

EU's nye regler gælder både pakkerejser, der er købt og planlagt af en rejsearrangør og tilpasset kundernes ønsker, og såkaldt forbundne rejsearrangementer.

De forbundne rejsearrangementer er køb, hvor kunder, der har købt flybilletter på nettet, derefter klikker sig videre til nye foreslåede hjemmesider, hvor de kan købe flere ydelser som for eksempel hotel eller billeje.

Målet med de nye EU-regler er at sikre, at rejsende, der har købt deres tur over nettet, ikke strander et fjernt sted, fordi deres rejsearrangør eller flyselskab krakker undervejs.

De nye regler skal også sikre de rejsende mod pludselige prisstigninger eller ændrede flytider. Hvis prisen på en rejse stiger med mere end otte procent som følge af højere oliepris eller lufthavnsafgifter, kan købet annulleres med pengene retur.

Samtidig skal de rejsendes rettigheder sikres, så arrangøren blandt andet sørger for indkvartering i op til tre nætter, hvis kunderne ikke kan komme hjem som planlagt på grund af for eksempel en naturkatastrofe eller et terrorangreb.

Det vil også blive betragtet som en pakkerejse, hvis den slags forbundne salgstilbud, hvor den rejsendes navn, betalingsoplysninger og mailadresse overføres fra den første udbyder til den næste, fører til et nyt køb inden for 24 timer.

Inden købet afsluttes, skal rejsearrangører og forhandlere gøre det klart, at kunden er ved at købe en pakkerejse, og samtidig skal kunden informeres om sine rettigheder og klagemuligheder, hvis noget går galt.

EU-landene har nu to år til at omdanne de nye regler til national lovgivning, og herefter må der højst gå seks måneder, inden de nye regler for pakkerejser træder i kraft.

/ritzau/