Bedre Psykiatri: Lægerne er for hurtige med recepten

Skrevet af admin

09/03/2016

Mest læste i dag

Flere børn og unge med depressioner bør tilbydes psykologhjælp.

Generalsekretær i landsforeningen Bedre Psykiatri Thorstein Theilgaard opfordrer praktiserende læger og psykiatere til i højere grad at finde alternativer til antidepressiv medicin.

- Vi ser en tendens til, at behandling af depressioner i Danmark begynder og slutter med piller, også når det gælder børn og unge.

- Medicinen udskrives ofte for ukritisk og med for løs og hurtig hånd, siger Thorstein Theilgaard til Ritzau.

Hans kritik kommer på baggrund af et nyt multinationalt studie, der viser, at antallet af danske børn og unge, der får udskrevet antidepressiv medicin, på syv år er steget med 60 procent.

Ifølge studiet, der har deltagelse af forskere fra Syddansk Universitet, fik 11.774 ud af i alt 1.203.817 danske børn og unge i 2012 udskrevet antidepressive lægemidler.

Det er procentvis flere end i for eksempel USA og England.

- Der er en eksorbitant stigning, og derfor er der grund til at tænke i alternativer, for eksempel samtaler hos en psykolog. Det, ved vi, har en god effekt, siger Thorstein Theilgaard.

Han henviser til en undersøgelse, der for nylig viste, at antidepressiv medicin øger risikoen for aggression og selvmord hos børn og unge.

- Det skal vi tage meget alvorligt. Især når vi ved, at medicinen hos en stor del af børn og unge ingen effekt har, siger Thorstein Theilgaard.

Han understreger, at en del af stigningen kan skyldes en øget opmærksomhed på børn og unge, og det er et stykke ad vejen positivt.

- Forældre er blevet mere opmærksomme på, om deres børn har det skidt. Der er kommet et andet fokus på de børn og unge, som af den ene eller anden grund har ondt i livet.

- Det er godt, men det ændrer ikke ved, at væksten er for voldsom.

/ritzau/