Bedstefar-astronaut suser mod rekord i russisk raket

En 52-årig amerikansk astronaut er blandt de tre besætningsmedlemmer på et russisk rumfartøj, som sent fredag aften dansk tid blev sendt afsted fra Ruslands rumfartscenter i Bajkonur i Kasakhstan med kurs mod Den Internationale Rumstation, ISS.

Det amerikanske besætningsmedlem Jeff Williams er dermed på vej mod at skrive sig ind i rumfartens historiebøger som den amerikaner, der sammenlagt har tilbragt flest dage i rummet.

Indtil nu har Williams, der har tre børnebørn, tilbragt 362 dage i rummet. Denne gang skal han opholde sig et halvt år på ISS, og når missionen er slut vil han ifølge Nasa, det amerikanske rumfartsagentur, sammenlagt nå op på 534 dage i rummet.

Dermed overgår han den nuværende rekord for en amerikansk astronaut, som indehaves af Scott Kelly med sammenlagt 520 dage.

Scott Kelly vendte tilbage til Jorden denne måned, efter at have tilbragt næsten et år i rummet som led i en test af, hvordan et så langt ophold i rummet påvirker en person fysisk og mentalt.

Viden om langtidsvirkningerne af vægtløshed på menneskekroppen er vigtig forud for en eventuel fremtidig mission til Mars.

Rumfartøjet med Jeff Williams samt to russiske kosmonauter bliver efter planen koblet til ISS tidligt lørdag morgen dansk tid.

Den lille rumkapsel er for øvrigt dekoreret med et portræt af den sovjetiske folkehelt Jurij Gagarin, der som den første person foretog sin legendariske rumfærd for næsten 55 år siden, 16. april 1961.

Rekorden for flest dage i rummet indehaves af den russiske kosmonaut Genny Padalka. Han afsluttede sin sidste mission i september 2015, og han kan se tilbage på en karriere med sammenlagt 879 dage i rummet.

ISS har siden 1998 kredset om Jorden med en hastighed på cirka 28.000 kilometer i timen. Siden den første ekspedition i 2000 har der konstant været personer på rumstationen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip