Bedstemor kæmper mod flyselskab efter forsinkelse i Billund Lufthavn

Skrevet af admin

04/04/2016

Dagens topnyheder

Problemer med den ene vinge førte i sommeren 2013 til, at et fly fra Billund til den græske ferieø Kreta blev forsinket i mere end ti timer. En bedstemor, som sammen med sit barnebarn skulle med flyet, kræver nu erstatning.

Mandag falder der dom i sagen ved Højesteret. Landets øverste dommere kommer dermed til at udstikke kursen for, hvad der skal ske i hundredvis af lignende sager, som lige nu ligger i venteposition i landets byretter.

Selskabet Flyforsinkelse.dk har anlagt sagen på vegne af passagererne. Marketingchef Charlotte Larsen oplyser til Ritzau, at passagererne hver forlanger 400 euro i erstatning. Det svarer til cirka 3000 kroner.

Flyselskabet Primera Air afviser at skulle betale for forsinkelsen. Selskabet mener, at den tekniske fejl på flyet skal regnes som "usædvanlige omstændigheder". Går Højesteret med på den galej, så bliver der ingen erstatning.

Ud over sagen om bedstemoren og barnebarnet, så skal Højesteret også vurdere, om en gruppe på ti personer har krav på erstatning i forbindelse med en anden forsinkelse.

I august 2013 skulle gruppen flyve med Primera Air til Varna i Bulgarien. Men et brændstofdæksel på undersiden af den ene vinge i udu. På grund af indtrængende fugt var tætningsmaterialet inde i dækslet beskadiget, og dækslet var utæt.

Flyet blev forsinket i godt 11 timer, og de ti passagerer mener at have krav på 400 euro hver i erstatning. Alt i alt løber det op i et beløb, som svarer til cirka 30.000 kroner.

Bedstemoren og timandsgruppen har begge sejret i både by- og landsret. Men sagen er så principiel, at flyselskabet har fået særlig tilladelse til at få sagen prøvet ved landets øverste domstol.

Udfaldet af dommen vil få stor betydning for en lang række andre passagerer, som har været ramt af forsinkede fly.

Charlotte Larsen oplyser til Ritzau, at 1500 sager i øjeblikket ligger stille ved byretterne i København, Aarhus og Kolding. Hun skønner, at sagerne omfatter cirka 4500 passagerer.

Brancheforeningen Dansk Luftfart har tidligere advaret mod, at en Højesteretsdom, der går imod Primera Air, kan være farlig for sikkerheden.

En sådan dom vil kunne lægge pres på den enkelte medarbejder, fordi en flyforsinkelse i så fald vil udgøre en betydelig økonomisk bet for flyselskabet.

Højesteret afsiger dom i sagen mandag ved middagstid.

/ritzau/