Befolkningens ryk mod byerne kan splitte Danmark

Skrevet af admin

30/12/2013

Dagens topnyheder

Det skrøbelige økonomiske opsving er så ujævnt fordelt i landet, at både topministre, økonomer og kommunernes forening, KL, advarer om risikoen for, at Danmark permanent knækker over i to.

Årsagen er, at flere yderkommuner er ved at blive affolket, skriver Jyllands-Posten.

En ny analyse fra Jyske Bank viser, at der de seneste år er sket en så stor befolkningsbevægelse fra land mod storbyerne, at der sandsynligvis er tale om en permanent, strukturel udvikling.

- Der har de seneste fire-fem år været en historisk stor befolkningsbevægelse fra land mod by, siger Niels Rønholt, seniorøkonom i Jyske Bank.

Samlet sker der nu en fraflytning fra 63 af 98 kommuner svarende til, at der sker en fraflytning fra 83 procent af Danmarks areal.

Kun 15 kommuner uden for hovedstaden oplever fremgang i befolkningstallet.

- Udviklingen med, at befolkningen rykker ind mod byerne, og at væksten i højere og højere grad samles i byerne, er accelereret kraftigt. Flere kommuner er ved at blive affolket, siger Kristian Wendelboe, administrerende direktør i KL.

Udviklingen vækker bekymring hos økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

- Vi skal være meget opmærksomme på, at den økonomiske fremdrift kommer hele landet til gavn. Risikoen er jo, at landet knækker over, siger hun til Jyllands-Posten.

Både hun og erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) varsler, at regeringen vil øge fokus på problemet i forbindelse med næste års vækstinitiativer, heriblandt i den kommende nye industristrategi.

/ritzau/