Befrielsesjubilæum markeres landet over med lys og taler

Selv om antallet af danskere, der selv oplevede Anden Verdenskrigs afslutning, er faldende, så markeres Danmarks befrielse fra den tyske besættelsesmagt fortsat.

70-års-dagen og de faldne i modstandskampen bliver blandt andet husket ved en højtidelighed i Mindelunden i Ryparken i København, hvor dronning Margrethe og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er blandt deltagerne.

Et stort antal af de frihedskæmpere, der blev henrettet af tyskerne under krigen, er begravet i Mindelunden, og dronningen vil lægge en krans ved monumentet for de faldne, ligesom statsministeren vil holde en tale.

Også i Frøslevlejren i Padborg, hvor danske modstandsfolk var interneret under krigen, markeres befrielsen, ligesom man også en lang række andre steder i landet markerer jubilæet.

I Aarhus sker det blandt andet på Skæring Hede, hvor fem modstandsfolk blev henrettet, og i Haderslev deltager tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i den traditionelle lysfest, hvor befrielsen markeres med et fakkeltog.

Foruden de mere officielle arrangementer vil en del danskere givetvis markere befrielsen ved at sætte lys i vinduerne i aften, som traditionen byder.

Det var i øvrigt ikke hele Danmark, der blev befriet 4. maj 1945. Den tyske kommandant på Bornholm overgav sig først, da russerne rykkede ind 9. maj, og herefter besatte de russiske styrker klippeøen frem til 5. april 1946.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip