IS befrier halvdelen af bortførte cementarbejdere i Syrien

Skrevet af admin

08/04/2016

Dagens topnyheder

Islamisk Stat begyndte fredag aften at frigive nogle af de fabriksarbejdere, der er bortført fra en cementfabrik nordøst for Damaskus.

Det oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, en oppositionel organisation der følger situationen i Syrien gennem et netværk af kilder og aktivister i landet.

Islamisk Stat bortførte arbejderne fra fabrikken i byen Dmeir, efter at den militante bevægelse havde indledt et angreb på nogle af de syriske regeringsstyrker i området, hvor fabrikken ligger.

Lokale embedsmænd i to nærliggende byer har formået at forhandle med den yderliggående gruppe og har indgået en aftale om frigivelse af 170 arbejdere, der har været holdt som gidsler siden onsdag, skriver Reuters.

Andre igen har formået at stikke af fra Islamisk Stats fangenskab, oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Det er uklart, præcis hvornår arbejderne blev bortført. Ifølge nogle kilder skete det mandag, mens andre siger, at det var onsdag.

En kilde i det syriske militær oplyser til det franske nyhedsbureau AFP, at dusinvis af cementarbejdere fredag aften ankom til en militær lufthavn, som er under de syriske regeringsstyrkers kontrol.

Nyhedsbureauet Amaq, som har tætte bånd til Islamisk Stat, skriver, at omkring 300 arbejdere er blevet løsladt, men at 20 andre ikke vil blive løsladt. De beskyldes for at være en del af en regeringstro milits.

Ifølge nyhedsbureauet er fire af arbejderne blevet henrettet, fordi de var drusere - en forgrening af islam, som Islamisk Stat anser for at være kættersk.

Tidligere fredag var der ifølge Reuters forlydender om, at 175 af arbejderne var blevet henrettet. De oplysninger blev dog hurtigt trukket tilbage igen.

Byen Dmeir, hvor cementfabrikken ligger, er på den østlige side kontrolleret af Islamisk Stat, mens den vestlige side er under andre oprørsgruppers kontrol. Men flere vigtige positioner omkring byen er på regeringens hænder.

/ritzau/AFP