Bekymringen stiger: Harpuner svigter ved kometlanding

Skrevet af admin

12/11/2014

Mest læste i dag

Landingsfartøjet Philae, som tidligere onsdag med succes landede på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko, er muligvis ikke ordentlig forankret i himmellegemets overflade.

Der er tilsyneladende sket et svigt i de harpuner, som skulle skydes af og sikre, at fartøjet står sikkert på kometen.

- Der er noget, som tyder på, at de ikke er gået af, hvilket kan betyde, at den står på blødt materiale, og at den derfor ikke er forankret, siger landingschefen Stephan Ulamec.

Der var ellers jubel i kontrolrummet hos Det Europæiske Rumfartsagentur, ESA, i Darmstadt, da man onsdag eftermiddag modtog de første signaler fra landingsfartøjet Philae.

Signalet bekræftede, at det 220 kilo tunge fartøj fra rumsoden Rosetta var landet på 67P/Tjurjumov-Gerasimenko.

Det er første gang nogensinde, at det er lykkedes at lande på en komet. Kometen befinder sig 511 millioner kilometer væk, og ifølge ESA's beregninger har det taget signalet 28 minutter at rejse fra kometen til Jorden.

Landingsfartøjet indeholder blandt andet et laboratorium, hvorfra man vil forsøge at tage prøver fra kometen.

- Vi skal nu analysere, hvad der rent faktisk er sket. Vi skal vide præcis, hvor vi er landet, og hvordan landingen foregik, siger Ulamec.

Forskerne håber, at Philae vil sende data tilbage til Jorden, der kan afsløre, hvordan planeter og liv skabes i universet. Det er muligt, fordi kometen indeholder nedfrosset materiale fra solsystemets dannelse som en tidskapsel.

Rejsen har taget 10 år, fem måneder og fire dage og har kostet tæt på 1,4 milliarder euro - svarende til 8,36 milliarder kroner.

/ritzau/AFP