Belgien vil have styr på islamister efter fransk massakre

Skrevet af admin

15/11/2015

Mest læste i dag

To af gerningsmændene bag fredagens attentater i Paris var bosiddende i Bruxelles, og det afføder reaktioner i Belgien.

Meldingerne om en belgisk forbindelse startede lørdag, og de fik indenrigsminister Jan Jambon til at varsle handling.

Han retter kritik af den generelle indsats mod radikalisering i Bruxelles og specifikt i bydelen Molenbeek.

- Jeg kommer til at rydde op i Molenbeek. Vi kan ikke acceptere det her længere. Vi er nødt til at se på, hvordan vi takler det her problem, hvordan vi udrydder det en gang for alle, siger han ifølge netmediet politico.eu til den belgiske tv-station VTM.

Den offentlige anklager har søndag over for flere belgiske medier bekræftet, at to af de involverede i fredagens attentater i Paris kom fra Bruxelles.

Desuden var to biler, som de mindst syv gerningsmænd benyttede til at komme rundt i Paris, lejet i Belgien, skriver nyhedsbureauet AFP.

Belgisk politi har desuden gennemført flere anholdelser og foretaget ransagninger i Molenbeek.

Jambon siger, at angrebene "konfronterer os med os selv og viser, at vi skal fokusere på sikkerhed igen hver dag".

Også ved angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo i januar var der en belgisk forbindelse, da en våbenhandler fra Bruxelles' kriminelle underverden meldte sig selv til politiet.

Han havde skaffet størstedelen af de våben, der blev brugt ved angrebet, der sammen med en række andre anslag dræbte 17 personer.

Få dage efter Charlie Hebdo gennemførte belgiske sikkerhedsstyrker en større antiterroroperation i og omkring Bruxelles. To blev dræbt og 13 blev anholdt ved aktionen, som ifølge politiet afværgede et angreb, der havde til formål at dræbe politibetjente.

Belgien blev selv ramt af et angreb i maj 2014, hvor tre personer blev dræbt på Det Jødiske Museum i Bruxelles. Yderligere en person omkom senere efter at være blevet såret ved angrebet.

Her var gerningsmanden en 29-årig fransk statsborger.

/ritzau/