Belgiens økonomi lider efter angreb i Bruxelles

Zaventem-lufthavnen i Bruxelles er stadig ikke åbnet for passagerfly, og der er forsat ikke sat dato for genåbningen efter bombeangrebet 22. marts. De mange aflysninger rammer Belgien hårdt økonomisk.

Tusinder af passagerer er blevet ombooket til nærliggende lufthavne, og hotelgæster har holdt sig væk på grund af frygt eller manglende muligheder for at komme dertil.

Lufthavnen i Bruxelles melder, at den bidrager med omkring 3,4 milliarder euro eller cirka 25,3 milliarder kroner om året til den belgiske økonomi. Selv om lufthavnen endnu ikke er kommet med meldinger om de økonomiske omkostninger efter angrebet, er følgerne til at mærke.

260 virksomheder med omkring 20.000 ansatte i alt gør Zaventem-lufthavnen til en af Belgiens største arbejdsgivere. Desuden står lufthavnen for lidt under en procent af det belgiske bruttonationalprodukt.

Lukningen rammer særlig hårdt det belgiske flyselskab Brussels Airlines.

Selskabet, der i 2001 blev bygget på ruinerne af det nationale luftfartsselskab, Sabena, melder, at det er dets største krise nogensinde. Brussels Airlines mister fem millioner euro om dagen svarende til mere end 37 millioner kroner.

Bruxelles' hotelorganisation melder desuden, at hotelreservationer er faldet til det halve siden bombeangrebene. Der er dermed 8000-10.000 færre besøgende om dagen i byen.

Patrick Bontinck, der er leder af Bruxelles' officielle turistorganisation Visit Brussels peger ifølge U.S. News på de mange flyaflysninger i lufthavnen i Bruxelles som en af årsagerne til faldet i turismen.

Derudover lider Belgiens samlede image, fordi Bruxelles er blevet beskrevet som arnested for radikal islamisme, fortæller Patrick Bontinck.

Når lufthavnen i Bruxelles åbner igen, vil den kun åbne med en femtedels kapacitet, hvilket svarer til 800-1000 passagerer i timen. En regeringskilde siger til nyhedsbureauet AFP, at man forventer, at det kan ske søndag.

Fredag faldt en aftale om lufthavnens sikkerhed på plads mellem lufthavnspolitiets forbund og regeringen. Den betyder at alle, der kommer til lufthavnen, og deres bagage vil skulle igennem en ekstra screening allerede uden for bygningen.

I lufthavnen og i byens metrosystem blev tre selvmordsbomber udløst 22. marts. Angrebene kostede 32 mennesker livet.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip