Belgierne har fået ny konge

Ved sin ankomst til parlamentet fik han et enormt bifald, blandt andet også af sin kone, Mathilde, som var bevæget ved situationen. Og med to fingre i vejret aflagde han sin ed efterfulgt af stående klapsalver og en indsættelsestale på ikke bare et sprog, men på landets tre officielle sprog.

Den 53-årige nuværende konge overtager posten efter sin far, 79-årige prins Albert, som halvanden time tidligere officielt var trådt tilbage efter 20 år på tronen.

Prins Albert abdicerede på grund af sin alder og svigtende helbred, og det var han den første konge i Belgiens historie til at gøre.

»Det er en konge, der i de seneste år har været noget skandaleombrust. Han har fået kritik politisk for ikke at være upartisk nok. Og så er der en personlig sag, hvor en kvinde er stået frem og sagt, at kongen er hendes far. Så han har fået et barn uden for ægteskab. Hun har truet med en retssag, hvor hun vil have dna-prøver,« siger Lars Hovbakke Sørensen, historiker og royal kender, til TV 2 News som yderligere forklaring på kong Albert IIs beslutning.

Efter abdicerings-ceremonien blev den nu afgåede konge hyldet af befolkningen på kongepaladsets balkon i Bruxelles, inden turen gik videre til indsættelsen af sønnen i landets parlament.

Sammen med sin hustru Mathilde med den nyslåede titel som dronning har den nye konge fire børn. Deres ældste datter bliver den første kvindelige tronarving i Belgien.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip