Belgierne tiljubler Merkel ved EU-topmøde på krigsmuseum

Skrevet af admin

26/06/2014

Mest læste i dag

100 år efter at tyskerne i Første Verdenskrig stod bag verdens første giftgasangreb i slagmarkerne uden for Ypres, bliver Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, torsdag mødt af klapsalver fra de mange fremmødte i den lille belgiske by.

Foran krigsmuseet In Flanders Fields giver den tyske kansler sig god tid til at hilse på de lokale og tilrejsende bag afspærringerne i Ypres, som tyskerne flere gange prøvede at indtage fra 1914 til 1918.

Her i og omkring frontbyen i Flandern mistede over en halv million mennesker livet under Første Verdenskrig.

Den belgiske EU-præsident og topmødevært, Herman Van Rompuy, har inviteret EU's stats- og regeringschefer til byen for at huske Europas blodige fortid, samtidig med at de kigger fremad.

- Vi mindes begivenhederne for 100 år siden. Jeg tror, at det endnu engang vil minde os om de gode tider, vi lever i i dag, nu da der findes en europæisk union, og vi har lært af historien, sagde Merkel torsdag inden ankomsten til Ypres.

- Derfor håber jeg også, at det vil motivere os til at træffe de nødvendige beslutninger for de kommende fem år, sagde hun med henvisning til, at det er de kommende års politiske agenda, som Van Rompuy har sat på dagsordenen ved topmødet.

Han byder torsdag eftermiddag unionens stats- og regeringschefer velkommen på den røde løber foran krigsmuseet, hvor de for en sjælden gangs skyld ikke kommer med de sidste politiske markeringer til pressen inden et topmøde.

Sammen går de herefter bag et militærorkester gennem byen til Menin-Porten og indvier en fredsbænk i anledning af 100 årsdagen for Første Verdenskrigs begyndelse.

Med andægtige miner følges statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) med Litauens præsident, Dalia Grybauskaitė, mens Merkel sludrer med den polske premierminister, Donald Tusk, og den britiske premierminister, David Cameron, holder sig til sin irske kollega, Enda Kenny.

Ved Menin-porten til minde om 54.896 savnede soldater fra den britiske Commonwealth, der omkom ved Ypres, er også navnet på en af Camerons canadiske pårørende indgraveret.

/ritzau/