Belgisk minister går af efter hård kritik af sikkerhed

Skrevet af admin

15/04/2016

Dagens topnyheder

Belgiens transportminister træder fredag tilbage efter beskyldninger om, at hun har ignoreret to stærkt kritiske EU-rapporter om store brister i sikkerheden i de belgiske lufthavne.

Den manglende sikkerhed blev blotlagt ved selvmordsangrebet 22. marts i Zaventem-lufthavnen i Bruxelles, der sammen med angrebet samme dag på metrostationen Maelbeek kostede i alt 32 mennesker livet.

- Transportminister Jacqueline Galant har over for kongen tilbudt at træde tilbage. Tilbuddet er accepteret, siger den belgiske premierminister, Charles Michel, som kort forinden har holdt regeringsmøde.

Det er to grønne belgiske oppositionspartier, der har lækket de klassificerede EU-rapporter forud for en belgisk parlamentshøring på torsdag.

Den første rapport, der er udarbejdet af EU-Kommissionen efter inspektioner i Bruxelles og Liege i 2011, fandt alvorlige mangler i den belgiske sikkerhed på fem områder, herunder overvågning af udenlandske luftfartsselskaber og kontrol af fragt.

EU-Kommissionen fandt desuden mangler på tre andre områder, herunder sikkerhedsøvelser med personalet, og bad de belgiske myndigheder om at rette op på forholdene med det samme.

Men det så ikke meget bedre ud, da EU-Kommissionen i 2015 fulgte op på den første rapport.

Jacqueline Galant har afvist, at hun har kendt de to kritiske EU-rapporter, men en intern mail, der også er lækket, har kastet tvivl over, om det er rigtigt.

Hendes departementschef i det belgiske transportministerium, Laurent Ledoux, har i hvert fald i december 2014 - to måneder efter Galants tiltræden - advaret hende om de alvorlige mangler ved den belgiske luftfartssikkerhed, fremgår det af e-mailen.

Både den belgiske justitsminister og indenrigsministeren har tidligere tilbudt at træde tilbage efter terrorangrebet.

Men Charles Michel sagde til dem begge, at han havde brug for dem til at håndtere krisen og ville ikke lade dem gå.

/ritzau/