Belgisk politi bruger vandkanoner mod demonstranter

Skrevet af admin

27/03/2016

Dagens topnyheder

Belgisk politi har anholdt cirka 10 personer og taget vandkanoner i brug for at holde styr på nogle hundreder demonstranter, der var mødt op i det centrale Bruxelles søndag til en spontan protest, skriver flere nyhedsbureauer.

Myndighederne havde opfordret folk til at udskyde demonstrationer og andre former for arrangementer, der skulle udtrykke solidaritet med ofrene for tirsdagens bombeangreb.

Mange mennesker var søndag dukket op på Place de la Bourse i Bruxelles, hvor tusinder har lagt blomster, tændt lys og skrevet hilsener til ofrene for angrebet.

Flere af de sortklædte demonstranter menes at være højreekstreme eller fodboldbøller, skriver internationale nyhedsbureauer.

Kampklædt politi med skjold og hjelme stillede sig op foran demonstranterne, og to biler med vandkanoner ankom til stedet, hvorpå politiet tændte for sluserne og rettede det kolde vand mod demonstranterne.

Mange mennesker var samlet blandt stearinlys og blomster, som er lagt foran den gamle børs i Bruxelles, der er indhyllet i flag og skrevne beskeder, der opfordrer til sympati og støtte.

Demonstranterne affyrede kanonslag og kastede vejskilte mod politiet, mens de råbte "Dette er vores hjem" og slagord mod indvandring, mens de prøvede at undgå vandkanonernes stråler.

- Vi er fodboldhooligans og vi har intet at gøre med politik, sagde Andres, som er en af demonstranterne, ifølge AFP.

- Vi er her for ofrenes skyld og for at vise dem respekt.

I den sørgende belgiske hovedstad var der søndag planlagt et optog ved navn "March mod frygt", men det blev aflyst, da myndighederne vurderede, at marchen ville tage for mange ressourcer fra efterforskningen af angrebene.

- Jeg er frastødt over, at sådan nogle bøller kommer for at provokere folk, som er kommet for at mindes, siger borgmesteren i Bruxelles, Yvan Mayeur, til nyhedsbureauet Belga.

Politiet opfordrede de sørgende, hvoraf nogle var muslimer, til ikke at provokere fodboldbøllerne, men nogle begyndte alligevel at råbe "fascister" efter dem, skriver AFP.

Flere af demonstranterne havde medbragt kasser fulde af øl og var tilsyneladende berusede, skriver nyhedsbureauet NTB.

/ritzau/