Belgisk toppolitiker kræver europæisk FBI efter terror

De blodige attentater i Madrid, London og senest Paris kalder på mere effektive tiltag i terrorbekæmpelsen, siger den tidligere belgiske premierminister Guy Verhofstadt, som kræver en fælles europæisk efterretningstjeneste.

På vegne af EU-Parlamentets liberale gruppe (Alde) har Verhofstadt som formand tirsdag sendt et åbent brev til EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, med opfordring til, at kommissionen udarbejder et forslag.

- Hvis det handler om suverænitet, så mener jeg, at politikerne skal sætte sikkerheden foran suverænitet. Hvis der er en modsætning mellem de to, så er sikkerheden vigtigst, siger Guy Verhofstadt.

EU-Parlamentet skal onsdag drøfte sikkerhed og terrorbekæmpelse efter angrebene i forrige uge, som har kostet 130 mennesker livet.

Der er ikke umiddelbart stemning for et europæisk efterretningsagentur i medlemslandene. Det kom frem, da EU-landenes justitsministre var samlet fredag i Bruxelles.

EU-kommissæren for indre anliggender, Dimitris Avramopoulos, havde ellers inden mødet luftet en sådan tanke.

Efterforskningen i Paris har ført til en mindre diplomatisk krise mellem Frankrig og Verhofstadts hjemland, da flere af de formodede gerningsmænd havde base i Bruxelles.

En fransk minister har langet ud efter Belgien for ikke at have stoppet bagmændene i tide, hvilket provokerer den liberale partiformand, som var premierminister i Belgien fra 1999 til 2008.

Han peger på, at man omvendt kan sige, at gerningsmanden fra angrebet på det jødiske museum i Bruxelles i fjor kom fra Frankrig.

- Det går begge veje. Vi skal ikke pege fingre, siger Verhoftstadt og understreger, at "efterretninger skal deles" med det samme.

- Terrorister kender ingen grænser. Sådan er den ekstreme jihadismes natur, siger den tidligere premierminister.

Den liberale gruppe foreslår en fælles efterretningstjeneste baseret på det nuværende Intcen (EU's analysecenter for efterretninger), men hvor man sløjfer frivilligheden og i stedet indfører obligatorisk udveksling af efterretninger - også "tophemmelige" dokumenter.

Intcen skal vokse i størrelse, og centret skal have flere kompetencer. Desuden skal analyser dagligt sendes til medlemslandene.

/ritzau/

Dagens Gossip