Beredskab er værdiløst ved oliekatastrofe

Danmark kan ved en oliekatastrofe i Grønland kun bidrage med at bekæmpe 5.000 ton råolie. Det fremgår af Danmarks beredskabsplan for katastrofehåndtering af olieudslip ved prøveboringer i 2014.

Men det er så lidt, at man lige så godt kunne lade være med at have en, skriver metroxpress.

Det vurderer en af Danmarks førende olieeksperter, Kai Sørensen, som er tidligere vicedirektør i Geus, statens afdeling for geologiske undersøgelser af Grønland.

- Udslip ved prøveboringer er ofte særligt kraftige og kan nemt nå op på 30.000 ton om dagen, så kommer der en voldsom ulykke deroppe, kan vi kun bide tænderne sammen og vente på, at det går over. Det kan blive en uoverskuelig miljøkatastrofe, advarer Kai Sørensen, der har haft ansvar for olieselskabet Statoils søgen efter oliekilder en årrække.

Verdens sjettestørste oliselskab, franske Total, er enig i, at prøveboringer i de nordlige områder af Grønland kan være farlige.

- Olieelskaber bør ikke bore på Grønland - det er simpelthen for farligt, og et udslip vil være en katastrofe, siger administrerende direktør Christophe de Margerie til metroxpress.

Også fra det internationale forsikringsselskab Lloyd's lyder advarslerne:

'De miljømæssige konsekvenser af en oliekatastrofe i det arktiske område har potentialet til at blive endnu værre end i andre regioner på grund af øko-områdets sårbarhed', lyder det i en rapport.

Lloyd's advarer mod lempelser af sikkerhedskrav i jagten på Grønlands måske 600 milliarder oliekroner.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Miljøministeriet eller Forsvarsministeriet.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip