Berlusconis parti trækker sig fra Italiens koalitionsregering

Berlusconi havde forinden bedt ministrene om at overveje at træde tilbage i protest mod Lettas plan om at indstille alle regeringsmæssige beslutninger forud for en tillidsafstemning i parlamentet.

»Det ultimatum, som premierministeren og hans Demokratiske Parti har stillet deres regeringsallierede, er uacceptabelt,« sagde Berlusconi i en erklæring lørdag ifølge Reuters.

Enrico Letta sagde fredag, at han vil bede parlamentet om en tillidserklæring for at finde ud af, hvem koalitionsregeringen støtter. Samtidig understregede han, »at så længe den politiske situation i landet ikke er afklaret, er det uundgåeligt ikke at stoppe alle regeringsmæssige beslutninger«.

»Jeg har igen ønsker om at halte videre eller konstant at være genstand for trusler. Enten går vi fremad og sætter landet og borgerne først, ellers ender det her projekt her,« sagde han ifølge AFP.

Flere politikere fra PDL har tidligere truet med at trække sig ud af koalitionen, hvis Berlusconi mister sin plads i senatet som følge af sin fængselsdom for skattesnyd.

I starten af september tog en komité under det italienske senat hul på en række møder, der skal afgøre den 76-årige Berlusconis skæbne. Afgørelsen falder 4. oktober, og her forventes komitéen som minimum at sende Berlusconi ud i den politiske kulde i mindst et år. Partistøtter har allerede meddelt, at de vil indtage Roms gader i protest.

1. august stadfæstede Italiens højesteret en fængselsdom på fire år mod Berlusconi for groft skattesvig gennem hans tv-koncern Mediaset.

En amnestilov gør, at der bliver skåret tre år af straffen, fordi den tidligere premierminister er over 70 år. Det ene år skal han enten afsone i husarrest eller som samfundstjeneste.

Fængselsdommen er den første definitive afgørelse imod Berlusconi.

Dagens Gossip