Bernanke svinger sablen over aktiemarkederne

Halvanden time inde i børsdagen ligger flere af de toneangivende indeks, blandt andre det toneangivende tyske DAX-indeks, det franske CAC-indeks og det spanske IBEX-indeks til fald på over to procent.

I Asien var nattens handel endnu mere dramatisk, det japanske Nikkei-indeks faldt 7,3 procent, hvilket er det største fald på en enkelt dag, siden jordskælvet i marts 2011.

FED satte fald i gang

En væsentlig forklaring på de voldsomme aktiefald skal sandsynligvis findes på den anden side af Atlanten, hvor chefen for den Amerikanske Centralbank (FED), Ben Bernanke i går holdt tale for den Amerikanske Kongres.

Det spørgsmål alle gerne vil have svar på er, om Ben Bernanke kunne finde på at lette trykket for seddelpressen og skrue ned for det nuværende opkøbsprogram, der betyder, at der lige nu bliver købt amerikanske realkredit - og statsobligationer for 85 milliarder dollar om måneden.

Centralbankschefen indikerede i første omgang, at opkøbsprogrammet som udgangspunkt vil fortsætte i sin nuværende form. Men der var et men, der skræmte investorerne, siger Sydbanks aktieanalysechef Bjørn Schwarz.

»Referatet fra det seneste rentemøde antydede, at der er nogle medlemmer i centralbanken, som godt snart kunne tænke sig en opstramning, fordi man har set de første tegn på, at økonomien ville få det bedre,« siger han og fortsætter:

»Og så begyndte investorerne at tygge på den og trække følehornene til sig. Det er den tendens, der i første omgang forplantede sig til de fjernøstlige markeder i nat, og som så også gør, at vi her til morgen ser, at de europæiske børser falder,« siger han.

Japan - største stigning - største fald

Også dårlige PMI-tal fra de kinesiske produktionsvirksomheder i nat kan meget vel have med til at hive aktierne ned.

Og den simple forklaring på, at den øgede nervøsitet har ramt Japan hårdt er, at de japanske aktier har været på raketfart i år, efter at den nye regeringsleder Shinzo Abe er kommet til magten og har sparket gang i en ekspansiv finans - og pengepolitik.

»Det japanske aktiemarked er jo steget med cirka halvtreds procent de sidste par kvartaler. Og det er forholdsvist voldsomt. Så derfor har nogle af investorerne set en lejlighed til at hive nogle af gevinsterne hjem,« siger Bjørn Schwarz.

Derudover så kan indikationer på, at Ben Bernanke vil skrue ned for sine obligationsopkøb sætte gang i spekulationerne om, at Bank of Japan også på sigt vil blive presset til at gøre det.

Der har været en del kritik af Japans ekspansive kurs, der har svækket yennen og gjort det sværere for f.eks. europæiske eksportvirksomheder at konkurrere med de japanske. Men Shinzo Abe har hele tiden kunne undskylde sig med, at også andre centralbanker, som f.eks. amerikanske FED fører en særdeles aggressiv kurs.

Sydbank: Japan får lov til at fortsætte

Fra Sydbanks hovedsæde i Aabenraa, ser Bjørn Schwarz dog ikke på, at presset på japanerne bliver så voldsomt i den kommende tid.

»Det er da muligt, at der kommer noget mere kritik af det, Japan gør. Men man skal tænke på, hvad alternativet er nemlig recession og deflation i verdens tredjestørste økonomi. Centralbankernes politik er lige nu med til at give en feelgood-fornemmelse på de finansielle markeder,« siger han og fortsætter:

»Og når investorerne lige får sundet sig lidt, tror jeg, at man vil indse, at det ikke er lige nu, der er lagt op til stramninger, fordi man risikerer at ødelægge den fremgang og vækst, man har skabt,« siger Bjørn Schwarz.

Indtil videre er det de finansielle selskaber i Europa - der også er steget markant i år indtil videre - der tager de største aktiefald på et par procent i dag. Mens energiselskaberne på brancheniveau klarer sig bedst med fald på omkring én procent.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip