Beroligende stof får central rolle i sygeplejerskesag

Skrevet af admin

30/05/2016

Mest læste i dag

Hvorfor stoppede den 73-årige Maggi Rasmussen pludselig med at trække vejret natten til 1. marts 2015, da hun var indlagt på akutafdelingen på Nykøbing F. Sygehus?

En ekspert i anæstesiologi, klinikchef Jan Bonde fra Rigshospitalet, skal forsøge at besvare spørgsmålet. Han er mandag indkaldt som vidne i den spektakulære sag, hvor en 31-årig sygeplejerske er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg på ældre patienter.

Jan Bonde forholder sig hovedsageligt til drabsforsøget på 73-årige Maggi Rasmussen.

Ifølge anklagen forsøgte den tiltalte sygeplejerske på en af sine nattevagter at tage livet af den ældre kvinde med en dødelig cocktail af morfin, Stesolid og hjertemedicinen Cordarone.

Og ifølge Jan Bonde kan for høje doser medicin meget vel forklare, at den ældre kvinde var tæt på at miste livet. Men han peger på ét bestemt stof som afgørende for, at hendes tilstand blev drastisk forværret under indlæggelsen.

- Hvis jeg stod i den situation som læge, ville jeg sige, at jeg tror ikke, at det drejer sig om morfinpåvirkning, siger Jan Bonde.

Maggi Rasmussen fik tilført modgift mod den morfin, som den 31-årige sygeplejerske angiveligt havde givet hende. Men tilsyneladende reagerede hun ikke på modgiften.

Derfor retter Jan Bonde opmærksomheden mod det beroligende præparat Stesolid, der hører til en gruppe af medikamenter med fællesbetegnelsen "benzodiazepiner".

- Jeg mener, at det er sandsynligt, at det er benzodiazepiner, som har påvirket hendes bevidsthedstilstand. Jeg ville forvente en reaktion på modgiften mod morfin, hvis det var morfin, som var dominerende, siger han.

Situationen med Maggi Rasmussen er helt central i sagen mod den 31-årige sygeplejerske. En kollega har nemlig fortalt, at hun tidligt om morgenen 1. marts 2015 overraskede den tiltalte, da hun stod bøjet over netop denne patient med to store sprøjter.

Klinikchef Jan Bonde svarer bekræftende "ja", da anklageren afslutningsvis spørger, om man vil skulle give en modgift mod både morfin og Stesolid for at se en effekt hos patienten.

Tidligere i sagen har et andet ekspertvidne sået tvivl om, hvorvidt de tre dødsfald og drabsforsøget, som sygeplejersken er tiltalt for, hænger sammen med for høje doser medicin. Et tredje ekspertvidne har til gengæld overvejende støttet teorien.

Den 31-årige sygeplejerske nægter sig skyldig i anklagerne mod hende.

/ritzau/