Bertel Haarder kalder grænsekontrol for en stor sorg

Skrevet af admin

04/01/2016

Dagens topnyheder

Det arbejde, der de seneste årtier er lagt i at bringe Øresundsregionen og Slesvig-området tættere sammen, er sendt et stort skridt tilbage med den svenske og danske grænsekontrol. Det er en sørgelig udvikling, mener Kulturminister Bertel Haarder.

Han har selv været meget aktiv i det nordiske arbejde og sad, indtil han blev minister, i Grænsehindringsrådet, et råd nedsat at de nordiske regeringer for at "fremme den fri bevægelighed i Norden".

- Jeg har brugt rigtigt meget tid på at fjerne grænsehindringer. Så det er en sorg at se en kæmpe grænsehindring rejse sig.

- Det generer alle de borgere, der bruger de muligheder, København-Malmø-samarbejdet har skabt. Det er meget deprimerende, siger Bertel Haarder til Ritzau.

Grænsekontrollen til Tyskland, hvor regeringen har indført stikprøvekontroller, stikker også ministeren i hjertet.

- Jeg er selv vokset op ved Flensborg Fjord og ved, hvor ulykkelig man vil blive både nord og syd for grænsen, hvis der kommer en mur der, siger Bertel Haarder og fortætter:

- Håbet er selvfølgeligt, at vi kan slippe for kontrol hurtigt, så vi kan begrænse skaden, men det er meget usikkert.

Han understreger, at han finder tiltagene med stikprøver ved den tyske grænse fuldt ud nødvendige. Og kalder stikprøverne det mest forsigtige skridt, man kunne tage.

Specifikt ærgrer Bertel Haarder sig dog over, at et stort forskningssamarbejde i Øresundsregionen nu vil blive udfordret, da forskere vil have sværere ved at arbejde i Lund og bo i København grundet de svenske id-kontroller.

Derudover ligger Slesvig Bertel Haarder meget på sinde.

- Der har været en glædelig udvikling mod, at det gamle Slesvig genopstår med Flensborg som en dynamisk hovedstad. Det frygter jeg også, kan blive sat tilbage. Det er dybt beklageligt.

Bertel Haarder finder dog et enkelt lyspunkt på dagen, hvor Danmark har indført grænsekontrol og den svenske id-kontrol er trådt i kraft.

- Hvis jeg skal søge efter noget positivt, så er det nok, at svenskerne nu har lært, at den danske model for udlændingepolitik er mere holdbar, end den svenske. Det kan måske på længere sigt føre til et bedre samarbejde, siger Bertel Haarder og afslutter:

- Jeg tror selv svenskerne kan se, at hvis alle havde gjort som dem, så var det blevet en katastrofe. Det kan gøre det lettere at samarbejde.

/ritzau/