Berygtet doping-doktor smidt i fængsel

Mere end seks år efter starten på en omfattende undersøgelse idømte retten i Madrid tirsdag den omstridte læge Eufemiano Fuentes et års fængsel for forbrydelse mod folkesundheden.

Det meddeler flere nyhedsbureauer. Spansk lov gør dog - ifølge flere medier og nyhedsbureauer - at Fuentes slipper for at komme bag tremmer, medmindre han laver nye ulovligheder.

Domme på mindre end to års fængsel gøres automatisk betingede i Spanien, når ikke den dømte har andre sager hængende over hovedet.

Fuentes er hovedrolleindehaver i dopingsagen Operacion Puerto, der omhandler bloddoping i blandt andet cykelsporten.

Dommeren Julia Patricia Santamaría meddelte samtidig, at Fuentes ikke må praktisere som læge i de kommende fire år. Anklageren gik efter en fængselsdom på op til to et halvt år.

Fuentes var en af i alt fem anklagede i sagen. Den tidligere Kelme-træner José Ignacio Labarta blev idømt fire måneders fængsel. Også den dom gøres automatisk betinget på grund af de spanske regler om korte fængselsstraffe.

Fuentes' søster Yolanda gik fri. Det samme gjorde den tidligere ONCE-manager Manolo Saiz og den tidligere Kelme-manager Vicente Belda.

Da doping før Operacion Puerto-sagen ikke var kriminelt i Spanien, var Fuentes og de øvrige personer i stedet anklaget for at have sat deres kunders helbred i fare.

Doping blev først gjort kriminelt i 2007 i Spanien.

Fuentes har hele vejen igennem fastholdt, at han kun dopede topidrætsudøverne for at undgå skader som følge af den store belastning.

- Blod er ikke medicin, lød dommerens afvisning af Fuentes påstand.

Dommeren slog fast, at Fuentes' transfusioner i hendes øjne handlede om "at forbedre klienternes ydeevne - ikke om at forbedre atleternes helbred".

/ritzau/

 

Dagens Gossip