Besætning på Kon-Tiki-ekspedition bjærget i Stillehavet

Skrevet af admin

18/03/2016

Dagens topnyheder

Et fragtskib har torsdag bjærget den 14 mand store besætning på tømmerflådeekspeditionen Kon-Tiki 2 omkring 1800 kilometer vest for Chiles kyst i Sydamerika.

- Alle var i god behold, men de var lidt slidte efter at have tilbragt 114 dage på havet, siger Mario Montejo, en talsmand for Chiles regering.

Kon-Tiki 2-ekspeditionen sejlede ud fra Callao i Peru 7. november og nåede Påskeøen 43 dage senere.

Men efter at have forladt øen 6. januar for at vende tilbage til det sydamerikanske fastland, drev fartøjet sydover og var omkring 1800 kilometer vest for den chilenske havneby Puerto Montt og 1200 kilometer syd for hovedstaden Santiago, da mandskabet onsdag valgte at bede om hjælp.

- Tømmerflåderne var begyndt at gå i opløsning, og det var at spille hasard at opholde sig på dem, siger Mario Montejo.

Den chilenske flåde omdirigerede et handelsskib, og de sendte samtidig et overvågningsfly ud for at lokalisere tømmerflåderne.

Ekspeditionen havde proviant til yderligere 30 dage på havet.

På Kon-Tiki 2's hjemmeside skriver ekspeditionsleder Torgeir Higraff, at han havde taget beslutningen om at afslutte færden, og at mandskabet var ved at gøre sig klar til at forlade flåderne.

- Vi indser, at det vil tage for lang tid at nå tilbage til Sydamerika, og vi foretrækker derfor at evakuere, så alle kommer i sikkerhed, skriver han.

- Under normale forhold ville vi være nået frem. I stedet er vi fortsat 900 sømil (1666 kilometer) fra land, og vejrvarslerne er ikke lovende. Vi er ved godt helbred og godt mod, og det er ingen nødsituation, tilføjer han.

Kon-Tiki 2 er navngivet efter den tømmerflåde, Kon-Tiki, som den norske videnskabsmand Thor Heyerdahl i 1947 besluttede sig for at krydse Stillehavet på.

Ekspeditionen har undervejs arbejdet på at dokumentere klimaforandringer og forurening i Stillehavet.

/ritzau/AFP