Besætning på olietanker frikendt ved spansk domstol

En spansk domstol har frikendt besætningen i et retsopgør om en oliekatastrofe på den spanske kyst i november 2002, da olietankeren Prestige sank.

Olieforureningen var Spaniens værste miljøkatastrofe nogensinde, og en kystlinje på tusindvis af kilometer blev dækket med et tykt lag af ildelugtende sort olie, der ødelagde nogle af de bedste fiskeområder i Europa.

Efter en 11 år lang undersøgelse siger dommeren i sagen, Juan Luis Pia, ved Galicias regionale domstol, at olietankerens kaptajn, den 78-årige Apostolos Mangouras, og den græske chefingeniør Nikolaos Argyropoulos, der er 73 år, bør fritages fra ansvar i forbindelse med olieforureningen.

Han henviser især til, at skibet var i meget dårlig stand og meget dårligt vedligeholdt.

50.000 ton olie lækkede ud i havet fra skibet Prestige, da det gik ned.

Det enkeltskrogede tankskib var på vej til Singapore med dets last, da det gik galt.

Spaniens regering godkendte efterfølgende et dekret, der forbyder enkeltskrogede olietankere at anløbe spanske havne.

Også den daværende leder af Spaniens handelsflåde, Jose Luis Lopez, er blevet frikendt i sagen.

Mangouras blev fundet skyldig i mindre lovovertrædelser og forseelser, og han fik en straf på ni måneders betinget fængsel.

Efter at en storm havde beskadiget en af skibets brændselstanke, drev det rundt i havet og fik hverken tilladelse til at lægge til af de spanske, de portugisiske eller de franske myndigheder. Myndighederne beordrede skibet så langt væk fra kysten som muligt.

Skibet knækkede til sidst over i to og sank ude på havet, men fortsatte med at lække olie i havet.

Miljøorganisationen Greenpeace klagede forud for dommen over, at retssagen hverken omfattede de "politisk ansvarlige eller de selskaber, som var involveret."

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip