Beskæftigelsesministeriet overskrider frister for aktindsigter

Ministeriet har på Informations foranledning udarbejdet en opgørelse over i alt 45 henvendelser fra pressen om aktindsigt i perioden fra oktober 2011 til december 2012. Ud af disse er kun ni sager, svarende til 20 procent, blevet besvaret inden for tidsfristen, skriver avisen. 80 procent af besvarelserne har altså taget mere end 10 dage at besvare.

23 af de resterende sager har ministeriet været mere end en måned om at besvare. Og 14 sager har endda trukket ud i mere end to måneder. Problemet med så lange svartider er, at ikke mindst pressens muligheder for løbende at bruge aktindsigt som redskab til at dække aktuelle sager i den offentlige forvaltning – og det er et af formålene med offentlighedsloven – alvorligt svækkes, skriver Information.

Med den nye opgørelse har Information nu oplysninger fra 16 ministerier om svartiderne i sammenlagt 1.397 sager om aktindsigt.

Ud af de 1.397 sager er kun 496 sager, svarende til 36 procent, blevet besvaret inden for offentlighedslovens tidsfrist på 10 dage, mens besvarelsen af hver sjette sag er trukket ud i mere end to måneder.

Værst står det til i Justitsministeriet, hvor behandlingen af 84 procent af sagerne har overskredet tidsfristen på 10 dage. Derefter følger Erhvervsministeriet, der først har besvaret 83 procent af sagerne efter tidsfristen, mens Beskæftigelsesministeriet med 80 procent af sagerne besvaret efter tidsfristen ryger ind på en tredjeplads over for sene svar.

Folketingets Ombudsmand har tidligere sat fokus på svartiderne i en kronik i Politiken:

»En af ombudsmandens centrale opgaver vil være at holde myndighederne hårdt fast på disse frister,« skrev ombudsmand Jørgen Steen Sørensen med henvisning til den nyligt vedtagne offentlighedslov.

I henhold til den nye lov skal aktindsigter behandles inden for ganske få dage, og selv de mest omfattende og vanskelige sager skal tilstræbes færdigbehandlet i løbet af 40 dage.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip