Besparelser: S frygter for velfærden i kommunerne

7600 offentlige stillinger står kommunerne til at miste i de kommende år, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ifølge Politiken.

Det sker som følge af de aftalte besparelser på de kommunale budgetter. Samtidig finder udflytningen af knap 3900 statslige arbejdspladser fra København til provinsen sted.

Magnus Heunicke, kommunalordfører for Socialdemokraterne, frygter konsekvenserne, selvom finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) udtaler, at kommunerne i år har "fået knap 240 milliarder kroner at levere service for", og at det burde være nok.

- Det her får konsekvenser for danskernes hverdagsvelfærd, altså for børnepasning, skoler og ældrepleje, siger Heunicke og tilføjer:

- Vi har været igennem en krise i Danmark, også under vores regeringstid, og der blev kommunerne kørt utrolig stramt.

Ifølge analysen svarer 86 procent af landets borgmestre, at der enten vil være færre eller langt færre medarbejdere i kommunen fremover.

- Det er ikke bare et par højtråbende S-borgmestre, som siger dette. Det er også dybt ind i Venstres kerneland af borgmestre, som advarer mod besparelserne. Det bør Venstre lytte til, siger Heunicke.

Pædagogernes fagforening, Bupl, forventer massefyringer blandt sine medlemmer på grund af besparelserne.

- Vi ved, at kommunerne typisk vender blikket mod børneområdet, når der skal hentes hurtige besparelser. Der er nemlig ikke minimumsnormeringer i daginstitutionerne, så kommunerne kan i princippet spare lige så meget på personalet, som de ønsker.

- Der stilles heller ikke krav til antallet af uddannede pædagoger eller sociale normeringer til udsatte børn, siger Bupl-formand Elisa Bergmann i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Dagens Gossip