Bestikkelse: Fængsledes skæbne skal afgøres i retsmøde

Skrevet af admin

15/06/2015

Mest læste i dag

I sidste uge brugte en dommer ved Retten i Nykøbing Falster over 13 timer på at beslutte, at seks mænd skal varetægtsfængsles i en omfattende sag om påstået bestikkelse.

På trods af den lange behandlingstid var afgørelsen imidlertid forkert, mener de sigtede, der på stedet kærede fængslingen til Østre Landsret.

Her har tre landsdommere nu vurderet, at sagen er så kompleks, at der skal et egentligt retsmøde til for at afgøre mændenes skæbne.

- Det er besluttet, at spørgsmålet om varetægtsfængsling skal behandles mundtligt, oplyser retten til Ritzau.

Typisk deltager anklagere og forsvarere ikke i landsrettens behandling af sager om varetægtsfængslinger, men i dette tilfælde er der tilsyneladende behov for en såkaldt mundtlig forhandling om spørgsmålet.

- Det er vurderet, at det er den mest forsvarlige måde at gøre det på - blandt andet set i lyset af, at alle forsvarsadvokaterne har bedt om det, lyder det fra retten.

Der er endnu ikke sat en dato på Østre Landsrets behandling af sagen. En mundtlig forhandling kræver af gode grunde mere planlægning, da sagens parter skal deltage.

Retten i Nykøbing Falster besluttede onsdag morgen at varetægtsfængsle de sigtede frem til 2. juli, og forventningen er, at forhandlingen i landsretten vil finde sted inden da.

Politiets påstand er, at ansatte i to it-firmaer har ydet bestikkelse til personer ansat i Region Sjælland, Kriminalforsorgen og Rigspolitiet.

Blandt de fængslede er to ansatte fra henholdsvis Region Sjælland og Rigspolitiet. Sidstnævnte har tidligere arbejdet for Region Sjælland.

De fire andre er medarbejdere i to it-firmaer, hvoraf det ene er Atea A/S.

Angiveligt skal der på en særskilt konto i Atea være stillet mindst en million kroner til rådighed for de offentligt ansatte.

I alt er 13 personer sigtet i sagen, men kun de seks personer blev fremstillet i grundlovsforhør.

Byretten begrundede fængslingen med, at de seks på fri fod vil kunne ødelægge politiets betydelige efterforskningsarbejde.

/ritzau/