Bestyrelsen i Enhedslisten giver grønt lys til at vælte Bjarne Corydon

Udadtil er mandatet ikke givet til at vælte en bestemt minister, men en række hovedbestyrelsesmedlemmer, som Radio24syv har talt med, bekræfter, at det er Corydon, der er »banditten«.

Sagen vil blive en del af det årsmøde, som Enhedslisten holder i København i bededagsferien. Her skal Enhedslisten blandt andet også tage stilling til et forslag, som øger kravene til social genopretning, hvis Enhedslistens folketingsgruppe skal medvirke til en finanslov i år.

Bruno Jerup, der er HB-medlem og tidligere folketingsmedlem, begrunder det således:

»Hans forsyndelse er, at han sammenblander forskellige kasketter. På den ene side sidder han som finansminister, og hvor han, som vi læser det, laver et aftalt spil med KL, sådan at de kan køre en konflikt med lærerne, og så kan han sidde i baghjul og vente på, at lærerne bliver mørbanket«.

Bjarne Thyregod fra Enhedslisten siger til Radio24syv:

»Landsmødet har mulighed for at sende et tydeligt signal om, at finansministeren har i en række tilfælde brudt med en række praksisser, og derfor bør han stilles et mistillidsvotum. Det handler om SAS-konflikten, udfaldstallene og endelig her om lærerkonflikten. Måden Enhedslisten kan udtrykke det på er ved at stille et betinget mistillidsvotum, hvis han ensidigt griber ind i lærerkonflikten til fordel for KL«.

Enhedslisten har gennem vinteren været meget fortørnet over, at regeringen med Corydon i spidsen har forhandlet finanslov på plads med Enhedslisten, vel vidende at tallene for de ledige, der falder ud af dagpengesystemet var meget værre, end det lå oplyst i december. Derfor har Enhedslisten haft finansministeren i flere samråd om sagen.

I marts traf partiets hovedbestyrelse derfor den beslutning, at det er op til folketingsgruppen at definere, om den vil stille et mistillidsvotum til en minister eller ej. Den har nu grønt lys til det.

Hvis regeringen skulle mene, at et eventuelt mistillidsvotum til finansministeren er det samme som mistillid til hele regeringen, er det regeringens egen beslutning, pointerer en række HB-medlemmer over for Radio24syv.

De peger på, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) jo kan vælge at fjerne Corydon og erstatte ham med en anden, men vælger hun at gøre det til et spørgsmål om regeringens overlevelse, er det regeringens eget valg. Og dermed skærper Enhedslistens bagland retorikken over for regeringen op til årsmødet.

Dagens Gossip