Betændte sår findes i kroge på interkontinentalt topmøde

Skrevet af admin

15/07/2016

Dagens topnyheder

På Asem-topmødet i Mongoliet skal topledere fra Europa og Asien fredag trække i traditionelt mongolsk tøj, når der skal tages billeder.

Men selv om toplederne skal trække i det fine tøj, risikerer Kina at blive klædt af på topmødet.

Stormagten har utvetydigt afvist en FN-støttet domstol, der har afvist landets krav på det strategisk vigtige sydkinesiske hav.

Emnet ventes dog at blive bragt op, når den danske udenrigsminister, Kristian Jensen (V), mødes med sine udenrigskolleger og andre repræsentanter fra Europa og Asien i Mongoliets hovedstad Ulan Bator.

Topmødet finder sted hvert andet år og munder ikke ud i egentlige beslutninger, men bruges som et samarbejdsforum for Europa og Asien.

Ifølge Ritzaus oplysninger er der fortsat forhandlinger om, hvorvidt emnet om Det Sydkinesiske Hav skal optræde i sluterklæringerne. Omkring en tredjedel af al global skibstrafik går gennem havet.

Konflikten brød ud i lys lue tidligere på ugen, da en international domstol i Haag afviste Kinas krav.

Filippinerne bragte sagen for domstolen og kræver, at emnet vil blive taget op på topmødet, som kan fejre 20 års jubilæum. Det møder opbakning fra Japan, men Kina har kategorisk afvist at diskutere emnet.

Topmødet er "ikke et passende sted" at tage emnet op, lod Kina vide op mod topmødet, som får besøg af 53 medlemmer fra blandt andet EU's medlemslande og 21 asiatiske lande inklusiv Rusland, Australien og New Zealand samt repræsentanter fra EU.

Officielt skal topmødet blandt andet se tilbage på de seneste to årtiers samarbejde og definere arbejdet for fremtiden.

Men forventningen er, at emner som migration, radikalisering, terrorisme og menneskerettigheder vil blive taget op på sidelinjen af selve topmødet.

I de politiske kroge gemmer der sig altså også mere ømtålelige konflikter, som også vil blive taget op.

Det gælder foruden striden om Det Sydkinesiske Hav også spørgsmålet om Nordkorea og nedskydningen af det malaysiske passagerfly MH17 over det østlige Ukraine i 2014.

Her står primært Rusland og Kina over for de europæiske lande og Australien samt en række asiatiske lande med direkte interesse i konflikterne som Japan, Sydkorea og Filippinerne.

/ritzau/