Betaling med mobilen kan ende i impulskøb og tømmermænd

Skrevet af admin

25/01/2014

Dagens topnyheder

Let, hurtigt og bekvemt. Et svirp med tommelfingeren kan overføre penge til venner, familie og sågar betale for kaffen.

Men de smarte betalinger på mobiltelefonen gennem apps som den populære Mobile Pay kan også få gang i de lidt for hurtige køb. Det vurderer flere eksperter. Blandt dem er Forbrugerrådets seniorøkonom, Morten Bruun Pedersen.

- Der kan være de faldgruber, at det hele er så hurtigt, at man får sat noget forbrug i gang, som er mindre velovervejet og derfor træffer beslutninger, som måske ikke var blevet truffet, hvis man skulle hjem til netbanken, siger han.

Han bliver bakket op af Frank Papsø, der er nordisk direktør for analyse i selskabet Experian, der driver skyldnerregistret RKI.

- Har man glemt dankortet derhjemme, er man måske mere tilbøjelig til at købe en bluse, man ikke skulle have købt, eller lidt for mange øl, fordi man bare lige overfører på Mobile Pay. Der ligger noget psykologisk i, at det er let og ligger på telefonen.

- Når det er let og hurtigt at betale, bruger folk flere penge. Det er først, når vi kommer ud i bilen, kommer hjem eller vågner næste morgen, at man tænker "Gud, hvor store blev de her tømmermænd", siger han.

Danskerne har i stor stil taget den nye betalingsform til sig. Over en million gange er Danske Banks pengeudveksler, Mobile Pay, blevet downloadet. Tidligere på måneden vandt den prisen som den bedste danske app i 2013.

Med det lille program på sin telefon, kan man hurtigt overføre op til 1500 kroner.

Både Frank Papsø og Morten Bruun Pedersen peger dog på, at det er begrænset, hvor stor skade impulskøbene kan gøre, da man ikke kan bruge penge på sin telefon, hvis ikke man har penge på den konto, app'en er knyttet op til.

Mobilprogrammet truer samtidig de kolde kontanter og dankortet.

- Det er det nye betalingsmiddel. Det er let, og du har et fornuftigt overblik. Jeg tror, at vi vil se meget mere af det her, og det bliver langt større end dankortet. Det er starten på afslutningen på dankortets levetid, men om det er om 10 eller 15 år, ved jeg ikke, siger Frank Papsø.

/ritzau/