Betalingsservice: Bankernes pengemaskine

For mens omkostningerne ved at bruge Betalingsservice er steget fra 563 millioner kroner til næsten 1,1 milliard, koster Dankortsystemet det samme som for ti år siden - 550 millioner kroner. Og det på trods af at antallet af betalinger med dankort er steget mere end 75 procent mod betalingsservicesystemets 70 procent i perioden, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det får nu Forbrugerrådet til at kritisere bankerne for kartellignende tilstande. Bankerne får nemlig en fast provision, hver gang en kunde betaler en regning automatisk gennem Betalingsservice - en lignende provisionsordning blev for nyligt forbudt af Europa-Kommissionen i det fælles, europæiske betalingssystem SEPA Direct Debit.

»Banksamarbejdet om Betalingsservice har samme effekt som et kartel: Prisen bliver holdt kunstigt høj til skade for forbrugere og virksomheder. Denne model svarer til, at alle mobilselskaber gik sammen om at tilbyde ét abonnement med én pris - det ville myndigheder og politikere aldrig tillade,« siger økonom i Forbrugerrådet Troels Holmberg til Jyllands-Posten.

I første omgang er det de erhvervsdrivende, som betaler for at bruge Betalingsservice, men i sidste ende lander omkostningerne hos forbrugerne i form af gebyrer eller hævede priser, for der er ingen konkurrenter, til den service Nets udbyder.

Og nu ønsker politikere i begge fløje svar på, hvorfor gebyrerne bliver skjult for forbrugerne, der fremgår nemlig ikke noget om prisstigningerne på udbyder af Betalingsservice, Nets', hjemmeside.

Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten vil rejse sagen over for erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF), da begge partier finder prisstigningerne urealistisk høje og Enhedslisten foreslår, at Betalingsservice bliver et non-profitsystem i offentligt regi.

Hverken bankernes interesseorganisation, Finansrådet, eller Nets har ønsket at kommentere på Jyllands-Postens artikel. Men ifølge Nets er prisen på Betalingsservice ikke sat op siden 2007, og korrigeret for inflation er der faktisk tale om et prisfald.

Desuden fastslår Nationalbanken i en rapport, at Nets' infrastrukturprodukter som Dankortet og Betalingsservice er de mest effektive og de billigste betalingsinstrumenter for det danske samfund på hvert deres område, skriver Jyllands-Posten.

Dagens Gossip