Betjent ændrede rapport om stor narkosag fra lufthavnen

Skrevet af admin

16/12/2013

Dagens topnyheder

En politimand har ændret sin rapport om, hvad han oplevede, da han stod forklædt i Københavns Lufthavn og holdt øje med en ansat i bagagefirmaet Novia.

Rapporten har enorm betydning i en straffesag, som i disse dage behandles i Østre Landsret.

Forskellen på den første og den endelige version er til at tage og føle på. Enten er det frifindelse af Novia-manden, eller også er det fængsel i 10 år, mener hans forsvarer.

Tiltalen drejer sig om en kuffert med 20 kilo heroin, som var ankommet med et pakistansk passagerfly 28. marts sidste år.

Politiassistenten har mandag i landsret fortalt, at han var forklædt med en gul vest, som om han var sikkerhedsmand. Opgaven var at observere. Afstanden mellem ham og den mistænkte Novia-mand var 25 meter.

Oprindeligt skrev han, at den mistænkte gik mod bagagebåndet, kiggede på ham og derefter vendte om.

Det stemmer med den ansattes forklaring om, at han fik kolde fødder. Han ville alligevel ikke tage kufferten, hvilket en mellemleder havde bedt ham om.

Når fortrydelsen sker af egen fri vilje, er der tale om det, der i juraen kaldes "frivillig tilbagetræden fra forsøg." Og det er lig med en frifindelse, lyder det fra forsvareren.

Men 43 dage efter episoden skrev politiassistenten en ny rapport. Nu blev det tilføjet, at den mistænkte kun vendte om, fordi han opdagede, at politiet var til stede. Det var betjentens klare fornemmelse, at han var blevet afdækket.

Hvad er årsagen til, at det ikke var med i den første rapport, ville forsvareren, advokat Kåre Pihlmann, vide.

- Jeg kan ikke sige andet, end at det var en fejl, svarede politiassistenten. Det var ledelsen, der havde bedt om en "uddybning" af hans observationer, tilføjede han.

Lederen af efterforskningen er også blevet afhørt mandag.

- Jeg havde helt fra starten haft den opfattelse, at han var blevet afdækket, sagde lederen mandag om sin kollega.

Den ændrede rapport er dateret dagen efter, at advokaten skrev en mail til politiet og gjorde opmærksom på sin klients frivillige tilbagetræden fra forbrydelsen.

Men det er helt tilfældigt. Den nye version af rapporten skyldes på ingen måde advokatens henvendelse, forsikrede lederen.

Den observerende politiassistent slog ikke alarm til sine kolleger om, at han følte sig afdækket. Og han skred heller ikke til anholdelse.

I Københavns Byret blev den ansatte i foråret fundet skyldig og idømt fængsel i 10 år. Sammen med to andre har han anket til landsretten. Dommen ventes i den kommende uge.

/ritzau/