Betjente fik ordre til at fjerne demonstranter i Tibet-sag

Skrevet af admin

02/10/2015

Mest læste i dag

Da den daværende kinesiske præsident Hu Jintao i 2012 besøgte København, skulle dansk politi sørge for, at hans øjne blev skånet for mulige demonstranter, som han måtte køre forbi med sin kortege.

Det fremgår af hidtil ukendt "operationsbefaling", som Københavns Politi nu har informeret Justitsministeriet om.

- Det fremgår af operationsbefalingen, at politienhederne skulle sørge for, at eventuelle demonstranter ikke kunne ses fra den kinesiske præsidents kortege, fastslår justitsminister Søren Pind (V) på et pressemøde om sagen fredag.

Oplysningen er opsigtsvækkende.

Københavns Politi har i årevis forklaret Folketinget, skiftende ministre og offentligheden, at der på ingen måde lå nogen ordre om at bremse demonstranter, der ville give deres mening til kende over for den kinesiske leder.

Men disse forklaringer ser nu ud til ikke at have været korrekte, og derfor nedsættes der nu en undersøgelseskommission, der skal granske hele Tibet-sagen, siger justitsminister Søren Pind.

Justitsministeren kan ikke udelukke, at sagen kan trække tråde til andre myndigheder end Københavns Politi, og derfor skal kommissionen ikke blot undersøge forholdene i Københavns Politi.

Da Hu Jintaos kørte gennem Københavns gader i 2012 havde de udstationerede betjente travlt med at skærme demonstranter og fjerne deres tibetanske flag.

En enkelt fredelig demonstrant blev desuden tilbageholdt i forbindelse med statsbesøget - en tilbageholdelse, som Østre Landsret for nylig har fastslået, var helt ubegrundet.

Men landsretten gjorde mere end det.

Retten fastslog også, at politiet ved tre episoder "udfoldede bestræbelser på at hindre personer i at holde det tibetanske flag", så det var synligt for præsidentens kortege.

Københavns Politi har imidlertid ved flere lejligheder - blandt andet overfor Folketingets retsudvalg - afvist, at der generelt blev skredet ind og frataget borgere flag.

/ritzau/