Betjentes formand er overrasket over Højesteret

Skrevet af admin

19/08/2015

Dagens topnyheder

- Jeg er overrasket.

Sådan siger formanden for Politiforbundet i en kommentar til, at Højesteret har grebet ind over for politifolks frie valg af forsvarer.

Hvis flere betjente er under mistanke i samme sag, kan de ikke længere repræsenteres af den samme advokat, har landets øverste domstol slået fast.

Årsagen er, at der kan være en interessekonflikt mellem betjentene.

- Det er for teoretisk, mener Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet.

- Men vi tager naturligvis afgørelserne til efterretning, tilføjer han.

Indgrebet begrundes med, at der er en risiko for, at flere i samme sag indbyrdes aftaler og afstemmer deres forklaringer.

- Man skal jo huske på, at i 99 procent af tilfældene har politifolkene allerede talt sammen for at få belyst en episode bedst muligt, siger Claus Oxfeldt.

Højesterets afgørelse om beskikkelse af advokater ligger i forlængelse af lignende indgreb i straffesager mod rockere og andre kriminelle.

Her mente anklagemyndigheden, at det kunne være betænkeligt, hvis samme advokatkontor repræsenterer både de øverste og nederste i en gruppe. Der var risiko for, at den nederste ville få et ringere forsvar, lød det.

Dommerne har nikket ja til problemstillingen og har derefter i en stribe sager afsat forsvarere i straffesager.

Tidligere har politifolks foretrukne advokat, Torben Koch, udtalt sig kritisk om, at indklagede betjente vurderes på linje med rockere, når det gælder advokaters habilitet.

Blandt andet har han påpeget, at kun ganske få undersøgelser mod politifolk fører til en straffesag.

I 2012 og 2013 blev der således behandlet 288 anmeldelser mod politiet for vold. Kun fire blev sigtet, og blot en enkelt blev tiltalt.

I Højesteret har dommerne brugt meget lang tid på at gruble over problemstillingen. Der er gået cirka 10 måneder.

- Det er en uacceptabel lang sagsbehandlingstid, siger advokat Torben Koch, som i øvrigt tager afgørelserne til efterretning.

/ritzau/